Ova zanimljiva država zauzima južni deo Evrope i zbog neverovatne divlje prirode, predstavlja biser Balkanskog poluostrva. Relativno malu površinu priroda je „nemilosrdno“ nagradila svakojakim lepotama pa je zato interesantna svima, a najviše zaljubljenicima u divlju prirodu neobičnog oblika, što je čini pravom turističkom poslasticom.

Budući da je najvećim delom krševita, njenim prostorom dominiraju negostoljubivi planinski masivi, među kojima je surovi predeo Prokletija. Njeni nazubljeni vrhovi streme u nebesa (iznad 2000 m) i svojim zlosutnim izgledom daju neku mistiku prokletosti i ukletosti. Za osvajače vrhova sa snažnim avanturističkim duhom ovi planinski venci, u čijim kotlinama su smeštena lednička jezera, neverovatan su izazov. Oblast planine Durmitor lepotom su darivali bogovi jer je to bilo njihovo odmaralište, kako legenda kaže. Sa svojih 18 ledničkih jezera interesantnog naziva „gorske oči“, sa prašumom smrče i jele i kompleksom crnog bora, jedan je od najlepših nacionalnih parkova na ovim prostorima. Posebno se izdvaja Crno jezero, omiljno izletište iznad koga se izdiže najviši vrh Durmitora Bobotkov kuk. Ima i blažih, gostoljubivih planina poput Bjelasice, Lovćena, Orjena, Rumije, Sinjajevine. Uz malo napora, pogled sa ovih visina na veliko prostranstvo mora, planina i katuna, budi želju da se večno uživa u ovoj lepoti.

Kroz planinske predele ove divlje zemlje, brze reke načinile su živopisne zatalasane doline i kanjone neverovatnog izgleda, ali onaj što je reka Tara izdubila kroz crnogoske planinske masive može se uporediti samo sa kanjonom reke Kolorado. Kako leži na obali Jadranskog mora, crnogorsko primorje je poznato po divnim plažama, peščanim, kamenitim, pristupačnim i tajnovitim.  Duž obale su zanimljivi gradovi, čuvena i nadaleko poznata letovališta poput Ulcinja, Bara, Budve. Posebna zanimljovost je Sveti Stefan, nekada ribarsko naselje, kasnije tvrđava sagrađena da bi se stanovništvo okolnih naselja zaštitilo od nejezde i zuluma Turaka, a danas impozantni grad hotel, zemljouzom povezan sa kopnom za turiste sa visokim zahtevima i „dubokim džepom“. Tamo gde je Jadransko more duboko zašlo  pod strme litice Lovćena i Orjena, nastala je „nevesta Jadrana“ – Bokokotarski zaliv sa gradićima koji su muzeji pod vedrim nebom, okamenjeni u prostoru i vremenu. Ovde turiste dočekuju Risan i Perast,  Herceg Novi, Kotor i ostali gradovi. Ada Bojana je posebno privlačna turistima – ostrvo na ušću reke Bojane u Jadransko more. Poznata po kilometarskim peščanim plažama, nudističkom kampu i školama surfovanja. Bojana je jedina reka na svetu koja teče i uzvodno. Ističe iz Skadarskog jezera i otiče prema Jadranskom moru.

Posebnu lepotu ovoj jedinstvenoj zemlji daju jezera. Jedno od najlepših jeste Skadarsko, koje je prirodna granica sa Albanijom. Prirodne lepote Crne Gore, lepote njenih planina, reka, kanjona, jezera, šuma, gradova, čine je posebnom i izuzetnom. Tako mala, kažu, može se obići cela za nedelju dana, ali kada bi se njena brda „poravnala“ – bila bi to najveća zemlja na svetu! I još nešto – ovo je jedina država koja bi, zbog svoje prirodne lepote, mogla cela biti proglašena nacionalnim parkom prirode pod zaštitom UNESCO. Za sad je to učinjeno sa 50% njene teritorije.