Srednjovekovni zamak, dvorac sv. Petra, podignut od strane vitezova krstaša čuva vekovima unazad ulaz u bodrumski zaliv. To je mesto gde se vode Egejskog mora mešaju sa Mediteranom. Četvrtaste, jednospratne, bele kuće ravnih krovova, ovenčane bokorima purpurnih begonija, zaštitni su znak ovog nekada malog dorskog gradića, a danas poznatog letovališta na turskoj obali. U marini su zbijene luksuzne jahte, a po ulicama i šetalištu uz more čuju se jezici sa svih strana sveta. Obližnje plaže nude kupanje u čistoj i prozirnoj vodi. Ronioci istražuju grebene i podvodne pećine bogate višebojnim sunđerima i koralima.

Staro ime Bodruma je Halikarnas. Bio je glavni grad Karijske države. Doživeo je najveći procvat kao prestonica persijskog kralja Mauzola i njegove žene Artemizije II. Mauzolej (reč je izvedena iz njegovog imena), grobnica koju je Artemizija II podigla u čast svome mužu, svrstava se u sedam čuda antičkog sveta.

U poznato i razvijeno mondensko letovalište počinje da se razvija početkom prošlog veka. Turski pisac Dževat Sakir, protiveći se tadašnjim načelima države, poslat je 1927 god. na izdržavanje kazne u Bodrum, u tvrđavu sv. Petra, koja je tada bila pretvorena u zatvor. U tadašnjem Halikarnasu, neposećenom ribarskom gradiću, sloboda kretanja bila mu je neograničena. O lepoti Bodruma i romantičnom predelu koji ga je opčinio, pisao je u svojim pričama koje je potpisivao pseudonimom ”Ribar iz Halikarnasa”. Njegove priče o boemskom duhu Bodruma, o kristalno čistom moru, o brodićima daleko na horizontu, privukle su turske intelektualce i umetnike u zaboravljeni deo zemlje. Od malih kuća građene su veće, od njih jos veće, pa sve do velikih hotela koji danas ugošćavaju hiljade turista sa svih strana sveta.

Najočuvanija zaostavština starog Halikarnasa je antički teatar iz IV veka p.n.e.. Danas ga grad koristi za festivale i razne kulturne manifestacije. Jos jedan neuobičajen prizor Bodruma su i vetrenjače iz sredine XVIII veka na obroncima okolnih brda, na prelepom vidikovcu iznad zaliva Salmakis.

Bodrum je nadaleko čuven po bogatom noćnom životu sa dve najposećenije diskoteke na turskom primorju. Disko Halikarnas je diskoteka na otvorenom sa pogledom na dvorac sv. Petra. Prima 5000 posetilaca koji uz spektakularni light show dočekuju rađanje sunca na istoku. Catamaran ili ploveći disco klub je još jedna atrakcija noćnog života. Ovde nastupaju poznati zabavljači uz tursku i stranu muziku, nudeći izuzetan užitak pristalicama nezaboravnog provoda, igre i muzike do zore.