REPUBLIKA BUGARSKA – smetila se na jugoistoku Evrope na izuzetno prometnom delu Balkanskog poluostrva gde dolina reke Marice povezuje Evropu sa Malom Azijom i Bliskim istokom. Najduža evropska reka Dunav je prirodna granica sa susednom Rumunijom, a prelep most prijateljstva između gradova Ruse i Giorgiu, na divan način spaja ove dve zemlje. Istočni deo Bugarske je na obali Crnog mora gde su poznata letovališta.

Na prostoru današnje republike Bugarske kao i na ostalim delovima Balkana, živeli su Tračani, kasnije Grci, Rimljani, najduže Turci, pa su ovi prostori izuzetno bogati neprocenjivim arheološkim, istorijskim i kulturnim nasleđem nespojive raznolikosti, jedinstvenosti i atraktivnosti. Čini se da je kao destinacija nepravedno zapostavljena jer ima mnogo zanimljivosti koje može da ponudi, počev od prirodnih lepota do onih koje su vekovima stvarali ljudi.

Kao nijedna država, Bugarska nosi naziv “Zemlja ruža” jer se ovde na kilometarskim plantažma gaji ova kraljica cveća od koje se prave opojni parfemi, vodice i poznata ružina ulja. Pa ako se slučajno ili namerno zateknete u blizini grada Konzaluka u mesecu junu bićete učesnici poznatog festivala ruža i doživećete nezaboravne trenutke običajnog rituala sa puno arhaičnosti I neobičnosti.

Na čarobnoj obali Crnog mora su poznata letovališta; Sunčev breg sa dugim peščanim plažama u čijoj je blizini poznati manastir Alađža, duboko uklesan u stenu. Nesebar, romantična seoska idila i muzej na otvorenom koji je pod zaštitom UNESCO-a, Zlatni pjasci sa peskom poput praha zlata, jer je po legendi zakopano gusarsko zlato pretvoreno u pesak. Tu su i Albena, Primorije, Kiten…

Ljubitelje zimskih sportova oduševiće Borovec, Bansko, Pamporovo, poznata skijališta sa uređenim stazama i pristupačnim terenima. A ljudi su gradili crkve, manastire, hramove koji plene svojom lepotom, impozantnošću i skromnošću, sa tajnama i legendama, čudotvornim isceljenjima…. Najpoznatiji je Rilski manastir smešten u dubokoj udolini reke Rile, zaštićen čarobnom prirodom planine Rile čiji vrh Musala bdi nad manastirom. To je najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir, i dugo bio kulturni i duhovni centar bugarske nacionalne svesti A ono što je posebno za ovu državu je izuzetno srdačan i predusretljiv narod kao i bogata autentična nacionalna kuhinja koja oduševljava turiste sa svih meridijana.