Musala, visinom od 2 925 metara, predstavlja najviši vrh planine Rile i Balkanskog poluostrva. Ime vrha potiče od reči “Mus Alah”, što znači bliže Alahu. Stari naziv za vrh je Tangra. U ovoj trodnevnoj avanturi u Nacionalnom parku Rila, osim najvišeg vrha Balkana, obići ćemo i turistički biser Bugarske – čuvena Rilska jezera.

Nacionalni park Rila je najveći nacionalni park u Bugarskoj. Nalazi se na 100 kilometara južno od Sofije, u centralnom delu najvišeg regiona planine Rile.

Park sadrži retke i ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta, kao i istorijske spomenike od izuzetnog značaja. Neke od najvećih reka Balkanskog poluostrva potiču odavde.

Rila je poznata po ledničkim jezerima, kojih ima preko 150 i koja se uglavnom nalaze na visini između 2100 i 2500 metara.

Osim Musale, ostali poznati vrhovi su: Dimitrov (2902 m), Maljovica (2730 m), Rilec (2715 m)… Ime Rila potiče od tračke reči “Roula” što znači “dosta vode”.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 13:00 časova. Putovanje kroz Srbiju i Bugarsku sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Borovec (1315m) u večernjim satima. Smeštaj. Večera. Noćenje.

Doručak. Vožnja gondolom do visine od 2250 metara. Širokom stazom za sat vremena stižemo do hiže Musala, odakle zvanično kreće uspon na najviši vrh Balkana. Od hiže do samog vrha, prelepom stazom koja prolazi pored 5 jezera, za dva sata izlazimo na vrh. Pogled sa vrha je nestvaran. Nakon uspona i pauze, povratak istim putem kao u dolasku do Boroveca. Smeštaj. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do Sapareve banje (1h) i dalje do Paničišta (1590 mnv) u trajanju od 45 minuta. Vožnja gondolom do visine od (2100mnv). Jednom od najlepših planinarskih staza u celoj Bugarskoj obilazimo Sedam Rilskih jezera: Bubreg, Oko, Suza, Blizanci, Detelina, Ribno i Donje jezero. Sedam Rilskih jezera je grupa jezera glečerskog porekla, koja su zbog svoje specifične i prirodne lepote najposećenija turistička destinacija Bugarske. Uz obilazak jezera penjemo i Jezerski vrh (2559 mnv), koji je nezaobilazni deo ove avanture. Nakon ture povratak do Paničišta i dalje do banje. Pauza za ručak. Nastavak puta ka Nišu. Dolazak u Niš u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/mini-busom turističke klase po programu,
 • Dva noćenja u privatnom smeštaju u 1/2 i 1/3 sobama,
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča,
 • Usluge licenciranog planinskog vodiča,
 • Boravišnu taksu,
 • Troškove organizacije i vođstvo puta.
 • Hranu,
 • Vožnju žičarom drugog dana: 15 po osobi,
 • Vožnju žičarom trećeg dana: 12.5 po oosobi,
 • Putno zdravstveno osiguranje po želji (sa doplatkom za ekstremne sportove),
 • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili duksericu, rezervne pantalone, naočare za sunce, kapu, kremu za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

U privatnom smeštaju naših domaćina na navedenoj lokaciji.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Tura spada u lakše planinarske uspone. Za polazak iz Beograda, doplata od 30 evra po osobi u dinarskoj protivvrednosti. Prevoz iz Beograda se organizuje za grupu od minimum 6 putnika. Organizator zadržava pravo da, u slučaju nepredviđenih okolnosti, promeni plan i program puta, najkasnije dva dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.