U jugoistočnoj Evropi, tik uz prelepi Jadran, omeđana gorostasnim brdima i planinama, smestila se zemlja koja svojom lepotom, sadržinom i bogatom kulturnom baštinom nadmašuje svoju veličinu. Crna Gora je jedno od najzanimljivih mesta u svetu i nesumnjivo vodeća avanturistička svetska destinacija. Svojim prirodnim lepotama, atrakcijama, kanjonima, jezerima, magičnom obalom i bogatom istorijom, definitivno ostavlja bez daha, nakon samo nekoliko minuta boravka u njoj.

Tara – najlepša i najuzbudljivija reka Evrope. Na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, stvorila je kanjon dug skoro stotinu kilometara i dubok 1,3 km. Kanjon Tare je po dubini drugi u svetu (odmah iza Colorado Grand Canyon-a), ali je zato po lepoti zasigurno prvi. Zbog kristalno čiste vode (može se piti celom dužinom puta) i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične, Tara je na listi zaštićenih područja UNESCO.

Plan puta:

Polazak iz Beograda ili Niša u ranim jutarnjim časovima. Putovanje preko Kraljeva, Čačka, Užica i Višegrada sa usputnim pauzama zbog odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Višegrad. Po dolasku slobodno vreme za obilazak Višegrada i šetnju čuvenim mostom građenim po nalogu velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Obilazak Andrićgrada  kamenog grada koji se nalazi u neposrednoj blizini čuvenog mosta. Nastavak putovanja do Foče i dalje do kampa. Dolazak u kamp u kasnim večernjim satima. Smeštaj u kamp. Večera. Osnovne informacije o sutrašnjem spustu uz druženje u restoranu. Noćenje.

Nakon tradicionalnog doručka uz organizaciju osoblja iz kampa, učesnici raftinga se dele u grupe po 8 ljudi, koji će se kombijima prevoziti do mesta početka spusta – Brštanovice u Crnoj Gori, 14 km uzvodno od ušća Tare i Pive. Spust traje 3, 5 do 4 sata. Uz asistenciju skipera, u svaki čamac se smešta po 8 ljudi i na spustu se često prave pauze na najzanimljivijim delovima donjeg toka reke Tare. Ručak oko 16h. Slobodno vreme do večere. Večera oko 20h. Nezaboravna zabava uz  logorsku vatru, domaću rakiju i kuvano vino. Noćenje.

Nakon doručka polazak u jedinstvenu avanturu terenskim vozilima. Izlazak na vidikovac “Čolova greda”, koji se nalazi na 1062 mnv. Lagano pešačenje u trajanju od 15 minuta sa posetom ostalim vidikovcima sa kojih “puca” pogled na kanjon Tare. Obilazak tradicionalnih sela i nesvakidašnjih domaćinstava sa degustacijom domaćih proizvoda. Nastavak terenskim vozilima do vidikovaca sa kojih se vidi kanjon Pive, jedinstven po mnogo čemu. Poseta “Borovoj glavi” (1402 mnv) i Crkvičkom polju. Celokupna tura traje u proseku pet časova. Povratak u kamp. Pauza za ručak. Relaksacija i uživanje u različitim aktivnostima u kampu. Večera. Noćenje.

Nakon doručka napuštanje kampa. Polazak ka Mokroj Gori – Drvengradu. Obilazak etno sela i slobodno vreme za individualno razgledanje. Nastavak puta ka Beogradu/Nišu. Dolazak u Beograd/Niš u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz kombijem, autobusom na navedenoj relaciji;
  • 3 noćenja na bazi dva puna i jednog polupansiona u  kampu
  • Rafting rekom Tarom, spust, oprema, čamac, skiper;
  • Džip foto-tura navedena programom.
  • Putno zdravstveno osiguranje sa doplatom za ekstremne sportove;
  • Ulaznica za Drvengrad;
  • Individualne troškove putnika;
  • Ekstra kamp usluge.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, foto aparat, rezervnu obuću i odeću, i kao i uvek, dobro raspoloženje!

Našu  ponudu čine dva kampa. Jedan u Crnoj Gori, kamp “Grab” i drugi u Republici Srpskoj, kamp “Drina-Tara”. I jedan i drugi su na odličnoj lokaciji, sadržajni, odlično organizovani. Od toga u kom kampu smo smešteni zavisi od raspoloživosti kapaciteta u datom trenutku.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka.

Ovaj program je moće organizovati i na dve noći s tim što bi onda polazak bio u večernjim, odnosno noćnim časovima. Takođe, ovaj program se može organizovati sa zatvorene grupe iz bilo kog drugog grada u regionu.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.