Republika Grčka, najveća zemlja na Balkanu, ugnezdila se na krajnjem jugoistoku Evrope, na jugu Balkanskog poluostrva, na raskršću između Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike. Egejsko more na istoku, Jonsko na zapadu i Sredozemno na jugu, zapljuskuju njene razuđene obale i mnogobrojna ostrva. Jedna je od najstarijih civilizacija na svetu, sa neobično bogatom istorijom, jer je bila pogodno mesto za razvoj mnogih kultura koje su obeležile stadijume njenog razvoja i postojanja.

Na severoistoku Grčke nalazi se ostrvo Samotraki, skriveni biser Egejskog mora, pravi raj za ljubitelje avanturizma i prirodnih lepota. Smešteno između ostrva Tasos i Lemnos, nedaleko od obale Turske, ovo maleno ostrvo mami sve one koji tragaju za oazom mira i tišine, pružajući im priliku da se izgube u netaknutoj divljini, daleko od gradske vreve. Sa spektakularnim vodopadima, kanjonima, grandioznim planinskim vrhovima, kristalno čistom vodom i netaknutim plažama, Samotraki je neodoljivo privlačan za sve one željne istinskog doživljaja.

Bogata istorija i kultura ovog ostrva dodaju još jedan nivo njegovoj atraktivnosti. Posetom antičkim ruševinama Svetilišta velikih bogova ili šetnjom kroz tradicionalna sela poput Hore, putnici imaju priliku da osete duh prošlih vremena, ali i uživaju u tradicionalnom grčkom gostoprimstvu.

Dobro došli na ostrvo avantura!

Plan puta:

Polazak iz Niša u ranim jutarnjim časovima sa unapred dogovorenog mesta. Putovanje kroz Srbiju, Bugarsku i Grčku sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Porto Lagos, luku okruženu jednim od najvećih močvarnih područja u Grčkoj – jezerom Vistonida. Ovo područje je raj za ptice sa čitavog evropskog kontinenta. Ptice selice dolaze u ovu oblast tokom svojih migracija sa drugih kontinenata. Do sada je zabeleženo čak 260 vrsta ptica, a svake godine se otkrivaju nove vrste. Obilazak manastira Svetog Nikole, smeštenog u sredini lagune. Nedaleko od manastira, na susednom manjem ostrvu, povezanom malim drvenim mostom, nalazi se crkva Panagije Pantanase, gde je smeštena čudotvorna ikona Bogorodice Pantanase. Nastavak puta do Aleksandropolisa, primorskog gradića na samoj granici sa Turskom. Kratak obilazak grada sa pauzom za ručak. Ukrcavanje na trajekt za Samotraki. Dolazak u smeštaj. Večera. Noćenje.

Doručak. Transfer do parkinga u Isomatesu. Pešačkom stazom u trajanju od 30 minuta dolazimo do ulaza u donji deo Fonias kanjona, najpoznatijeg kanjona na ostrvu. Kanjon se sastoji od pet vodopada (najviši je 25 metara), jednog tobogana i mnogo skokova. Bogat je vodom tokom cele godine što kanjon čini dosta spektakularnim. Kompaktnoj grupi za prolazak kroz kanjon potrebna su 4 sata i još 30 minuta za izlazak iz kanjona. Transfer do smeštaja. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do luke gde se ukrcavamo na brod i krećemo na krstarenje južnom stranom ostrva. Obilazak najlepših plaža i uvala gde pravimo pauze za kupanje. „Snorkeling“ u nestvarnoj boji mora na potezu od Kamariotise i Pache Amosa, Vatosa i Kipos plaže. Na ovoj ruti videćemo nestvaran vodopad Kremastos koji završava u moru. Povratak do prevoza istom rutom kao u dolasku. Odlazak u tavernu na zajednički ručak. Transfer do smeštaja. Sređivanje utisaka uz domaći cipuro. Večera. Noćenje.

Doručak. Nastavak kanjoning aktivnosti na južnoj strani ostrva. Kanjon Karagianaki, nama omiljen, otvoren, izložen suncu, u kome ima veoma malo tehničkih detalja. Sa druge strane, bistra kristalna voda u koju skačete sa stena neverovatnih lepota upotpuniće vam dan. Do ulaza u kanjon idemo najpre terenskim vozilom, a zatim pešačkom stazom u trajanju od 1,5h. Za prolazak kroz kanjon potrebna su 3 sata, a za izlazak nešto manje od sat vremena. Povratak u smeštaj. Nastavak druženja u taverni do sna. Noćenje.

Nakon doručka, pakovanje opreme i napuštanje smeštaja. Obilazak antičkih ruševina Svetilišta velikih bogova. Pored samog svetilišta je i muzej u kome se nalazi imitacija statue boginje Nike. Čuvena skulptura Nike sa Samotrake predstavlja remek delo helenističke kulture, a njen original se danas nalazi u Luvru. Odlazak do sela Hora, glavnog grada ostrva. Smešteno je na strmim padinama, sa uskim brdovitim ulicama koje vode do srednjovekovnog dvorca porodice Gateluzi, koji se nalazi na uzvišenju. U centralnom delu Hore nalaze se brojni kafići i restorani. U nekom od njih pravimo pauzu za ručak. Transfer do luke i napuštanje ostrva trajektom. Vožnja istim putem kao u dolasku uz pauze za obrok i granične formalnosti. Dolazak u Niš u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/mini-busom turističke klase,
 • Četiri noćenja sa doručkom na ostrvu Samotraki u apartmanima pansionskog tipa,
 • Svi transferi na destinaciji,
 • Obilazak svih mesta po planu i programu,
 • Prolazak kroz kanjon Fonias,
 • Prolazak kroz kanjon Karagianaki,
 • Krstarenje brodom,
 • Svu potrebnu tehničku opremu za sve vreme trajanja avanture,
 • Usluga licenciranog turističkog vodiča,
 • Troškove organizacije i vođstvo puta.
 • Ostali obroci,
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje uz doplatu za ekstremne sportove,
 • Individualni troškovi.

Rezervne patike, presvlaku, naočare, kapu, kremu za sunčanje, kupaći i peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Apartmani pansionskog tipa u nekom od sela na ostrvu. Sobe su dvokrevetne i višekrevetne.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.