Zbog svojih očuvanih prirodnih odlika, geomorfoloških i geoloških karakteristika reljefa, flore i faune, Radan planina je uredbom vlade Republike Srbije 2017. godine stavljena pod zaštitu kao Park prirode. Njen najviši vrh je Šopot, visine 1409 metara. Sa bilo koje strane da joj dolazite u susret, naići će te na mnoštvo kulturno-istorijskih znamenitosti, prirodnih lepota, kao i srdačnost njenih žitelja. Radan planina je kroz istoriju srpskog naroda imala veliku ulogu, što govore obeležja rasuta svuda po njoj. Da bi je što bolje upoznali najbolje je da stavite ranac na leđa i da joj krenete u pohod. Radan planina vas čeka zagrljajem.

RADAN PLANINA – je planina koja se nalazi na krajnjem jugu Srbije u njenom centralnom delu. Širi prostor Radan planine nalazi se između reke Toplice na severu i reke Jablanice na jugu. Pripada Rodopskim planinama, deo je srpsko-makedonske mase i nalazi se na mestu gde se Dinaridi susreću sa Rodopima.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 08:00 časova. Vožnja autoputem do Brestovca i dalje do sela Borince, koje se nalazi u podnožju Radan planine. Pripreme i dogovor za predstojeću planinarsku avanturu.

Na stazu, koja je kružnog karaktera u dužini od 12 km, polazimo iz centra sela. U početku pratimo put, koji posle nekoliko kilometara prelazi u stazu. Stazom kroz bukovu šumu izlazimo prvo na vrh Mali Petrovac (1080m), sa koga je pogled neverovatan. Vidik nam dopire do Kopaonika, Pasjače, Belog kamena, Šopota kao i Kosova i Metohije. Sa druge strane Jablanička dolina sa svim svojim znamenitostima kao na dlanu. Nakon kratke pauze na vrhu, za odmor i ručak, nastavljamo dalje ka vrhu Petrova čuka (1149m). Staza koja vodi do ovog vrha u poslednjih 300 metara je jako atraktivna. Na vrhu se nalazi crkva posvećena apostolima Svetom Petru i Pavlu. Sa vrha, pratimo dalje stazu u dužini od 7km koja nas vraća do mesta sa kog smo krenuli u avanturu. U povratku obilazimo još jednu znamenitost, crkvu Ognjene Marije. Nakon kratkog odmora, krećemo nazad ka Nišu. Dolazak u Niš u večernjim časovima. Kraj programa.

Profil staze: selo Borince (660 mnv) – vrh Mali Petrovac (1080 mnv) – vrh Petrova čuka (1149 mnv) – crkva Marija Ognjena – Borince (660 mnv)

Detalji:

  • Prevoz
  • Usluge planinskog vodiča
  • Troškove organizacije i
  • Vođstvo puta.
  • Hranu
  • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: fotoaparat i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.