Vodimo vas u jednodnevnu avanturu Kalafatom, brdsko-planinskim područjem jugoistočne Srbije, krajem koji odiše prirodom, kulturom i istorijskim znamenitostima. Područje Kalafata poznato je i po brojnim planinarsko-rekreativnim stazama, ali i po speleološkim objektima, što ga čini idealnom destinacijom za avanturistički turizam. Najpoznatija je Cerjanska pećina, dok po atraktivnosti ne zaostaju Samar i Popšička pećina.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 08:00 časova. Transfer do Popšice, sela koje se nalazi na 40 minuta vožnje od grada na obroncima Kalafata, brdsko-planinskog kraja. Pešačka tura u trajanju od sat i po iz centra sela atraktivnim krajolikom do istoimene pećine. Obilazak jedne od prvih istraživanih pećina u našoj zemlji, još daleke 1889. godine, u trajanju od 2 sata. Iako je ukupna dužina svih kanala samo 620 metara, unutra nas čeka pravi splet kanala, četiri kolonije slepih miševa, kao i tragovi pećinskog medveda koji su vidljivi od samog glavnog ulaza. Zbog svega ovoga, pećina se nalazi pod zaštitom države kao speleološki spomenik prirode, svrstan u III kategoriju. Nakon obilaska pećine, istim putem vraćamo se do sela. U zavisnosti od vremenskih uslova, moguće rashlađivanje na popšičkom bazenu sa izvorom termalne vode. Povratak u Niš u kasnim popodnevnim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz
  • Licenciranog speleo-vodiča
  • Speleo opremu
  • Troškove organizacije i
  • Vođstvo puta.
  • Hranu
  • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, kupaći kostim, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, fotoaparat, rezervne cipele i odeću i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.