Upoznajte netaknutu prirodu, doživite Staru planinu, njenu nesvakidašnju lepotu, moć i čari koje krije u isprepletanim prirodnim i antropogenim motivima.
Ovde ne postoji prirodna monotonija, već samo snaga i divljina planine i jedinstveni osećaj koji Vam pruža boravak na ovom neotkrivenom području.

Stara planina je deo planinskog sistema Balkan, koji se prostire delimično u Srbiji i većim delom u Bugarskoj. Dug je oko 600 km, a širok izmedju 30-50 km. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku i predstavlja produžetak Južnih Karpata.
Skladna mešavina netaknute prirode, zanimljive istorije i bogate tradicije – učinila je tu planinu savršenim mestom za odmor. Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su: Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, impozantne stene Babinog zuba, meandri Temštice…
Region Stare planine je zaštićeno područje I kategorije i ima status parka prirode.
Slika sela podseća na one iz snova, poput davno zaboravljenog raja!

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 07:30 časova. Transfer do Parka prirode Stara planina. U laganoj pešačkoj turi ukupne dužine 7 km, obićićemo jedan od najlepših vidikovca na Staroj planini, vidikovac Kozji kamen. Poseta srednjevekovnom spomeniku, Crkvi Svetog Petra i Pavla, sa freskama iz XII veka. Crkva je posebna jer se nalazi u steni i u njoj je čuvena ikona Hrista Mladenca. Ova freska je jedinstvena u srpskom fresko-slikarstvu jer je Hristos mlad i ćelav. Ova tura je duga 2 km, nije naporna i zahteva lakši nivo fizičke kondicije. Nastavak puta do vikend naselja Vrelo, gde ćemo obići jedinstveni fenomen prirode – nestvarno Jelovičko vrelo. Pauza za ručak kod našeg domaćina. Transfer do Rosomačkog grla (kanjona), jedinstvenog prirodnog rariteta, gde se slapovi vode presipaju iz jednog u drugi kotao, lonac. Nastavak puta ka vikend naselju Vrelo. Smeštaj pansionskog tipa. Večera. Noćenje.

Doručak. Transfer terenskim vozilom do Arbinja u dužini od 16 km. Gornji deo Dojkinačke reke poznat kao Arbinje važi kao najlepša rečna dolina u Srbiji. Polazak na pešačku turu do Arbinjskog vodopada u trajanju od jednog časa. Povratak istim putem do terenskih vozila. Transfer do Ponora. Ponor važi kao jedno od najmagičnijih mesta u celom Parku prirode “Stara planina”. Kraška depresija bez površinskog oticanja vode. Obilazak Ponora uz pauzu za ručak u prirodi. U povratku, džipom kao u dolasku, uz obilazak vodopada Tupavice. Povratak u Niš u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

• Prevoz mini busom
• Smeštaj u pansionu Gali
• Vožnja terenskim vozilom
• Usluge vodiča
• Organizacija puta

• Hrana

• Individualni troškovi

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

SMEŠTAJ: Pansion Vrelo se nalazi na 1,5 km ispred sela Jelovice u jednom prekrasnom ambijentu u kome dominira Dojkinačka i Jelovička reka. Posebno se ističe kanjon reke Visočice sa svim ostalim elementima koji čine ambijentalnu celinu. Izletište Vrelo se nalazi na nadmorskoj visini od 730 m. Ovo izletište karakterišu mogućnosti za šetnju, odmor i rekreaciju.

Cenovnik ishrane:
• Doručak – (gibanica, proja, kiselo mleko, kajgana, belmuž …) 400 din.
• Ručak – (supa, krompir sa kobasicom, pasulj, musaka, punjena paprika, salata …) 600 din.
• Večera – (svinjski gulaš, srneći gulaš, makarone sa sirom, kaša sa mesom …) 500 din.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Lord Travel, licenca OTP 211/2021- A  izdata od Agencije za privredne registre od 30.11.2021. godine. Lord Travel osiguran je Polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 2700924, osiguravača „KOMPANIJA DUNAV OSIGURANJE ADO ” Beograd. Polisa važi od 01.10.2021. do 01.10.2022. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Lord Travel koji su sastavni deo prijave putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.