Zagori je fascinantna planinska regija u Epiru. Smeštena u zapadnom delu Grčke, Zagori je zapravo kompleks od 46 slikovitih sela smeštenih u srcu prirode. Ova lepa sela ističu se svojom prepoznatljivom tradicionalnom arhitekturom, divljim prirodnim pejzažem i rustičnim okruženjem.

Zbog svoje izuzetne lokacije, Zagorohorija je omiljena destinacija za odmor tokom jeseni i zime. Kroz godine, postala je poznata po ekstremnim sportovima i aktivnostima poput splavarenja na reci Voidomatis, jahanja i pešačenja. Među najimpresivnijim mestima u Zagorohoriji ističe se Vikos klisura, koja je druga najdublja na svetu, odmah iza Velikog kanjona. Ova regija pruža idealne mogućnosti za planinarenje i istraživanje netaknute prirode.

Plan puta:

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima sa unapred dogovorenog mesta. Putovanje kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Janjinu, prestonicu Epira u popodnevnim časovima. Kratak obilazak grada sa pauzom za ručak. Nastavak puta do Zagorija, oblasti koja se smestila u podnožju planine Timfi, koja je deo impozantnog masiva Pindos, za koju Grci kažu da je “kičma Grčke”, jer planina deli zemlju na Jonski (Epir) i Egejski (Tesalija) sliv. Smeštaj u selu kod naših domaćina. Večera. Noćenje.

Nakon doručka obilazak Zagorija, koji obuhvata 46 tradicionalnih planinskih sela, svako sa svojim kamenim kućicama, uskim kaldrmisanim uličicama i starim kamenim mostovima. U srcu ove čarobne zemlje, nalazi se Vikos, najdublji kanjon u Evropi, čije se dramatične litice uzdižu nad okolinom. Kanjon Vikos i Aoos čine jedan deo programa Natura 2000, pod pokroviteljstvom UNESCO. Obilazak najlepših mesta nacionalnog parka: vidikovac Oxia, Kamena šuma, manastir Svete Petke u Monodendriju. Pauza za ručak. Transfer nas dalje vodi do sela Kapesovo, odakle krećemo na jednu od najlepših tura u Zagoriju – pešačenje kamenim stepenicama kroz kanjon do sela Vradeto i dalje do vidikovca Beloi. Hodajući kroz ova tradicionalna sela, okružena arhitekturom iz 17. i 18. veka, imaćete priliku da doživite putovanje kroz vreme. Kamene kuće svedoče o prošlim epohama, dok se vizantijski uticaji odslikavaju u prelepim crkvama koje krase horizont. Transfer do smeštaja. Večera. Noćenje.

Doručak. Transfer do “Active Rafting Nature” centra u Kleidoniji. Kratak brifing uz asistenciju skipera; u svaki čamac se smešta po 8 ljudi i tokom spusta se prave pauze na najatraktivnijim delovima donjeg toka reke Voidomatis. Proleće je idealno vreme za ovu avanturu zbog optimalnog vodostaja. Naša vožnja rekom traje 2 sata, prelazimo ukupno 6 km, susrećući se sa raznim izazovima i dva mala vodopada na kraju spusta. Reka Voidomatis se ponosi titulom jedne od najčistijih reka u Evropi. Pauza za ručak u nekoj od mnogobrojnih taverni Zagorija. Ostatak dana provešćemo na kružnoj stazi dužine 10 km, koja nas vodi od sela Vitze i sela Dilofo gde obilazimo neka od najlepših graditeljskih dela Zagorija. Večera. Noćenje.

Doručak. Transfer do Konice, grada koji čini severozapadnu granicu Vikos-Aoos nacionalnog parka. Obilazak kamenog mosta koji sa svojom dužinom od 40 m i visinom od 20 m predstavlja najveći jednolučni most na celom Balkanskom poluostrvu. Pogled sa njega na kanjon reke Aoos je nestvaran. Kroz fenomenalne predele Epira i zapadne Makedonije uz pauzu za ručak u popodnevnim satima stižemo u banju Lutraki. Zasluženi odmor u jednom od termalnih izvora temperature čak i do 37 stepeni. Smeštaj u nekom od sela podno planine Nidže. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do platoa planinskog centra Voras na 2047 mnv odakle počinjemo uspon na Kajmakčalan 2521 mnv, najviši vrh planine Nidže. Na samom vrhu, odigrala se jedna od najtežih bitaka srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja predstavlja simbol hrabrosti i opstanka. Staza, ukupne dužine 8 km i 470 m visinske razlike spada u lakše planinarske ture. Nakon planinarenja, vožnja ka Bitolju uz pauzu za ručak. Nastavak puta ka Srbiji uz pauzu za odmor i granične formalnosti. Dolazak u Niš (Beograd), u kasnim večernjim satima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/mini-busom turističke klase,
 • Tri noćenja sa doručkom u Zagoriju u apartmanima pansionskog tipa,
 • Jedno noćenje u oblasti Voras na bazi noćenja sa doručkom,
 • Svi transferi na destinaciji,
 • Obilazak svih mesta po planu i programu,
 • Usluge pratioca grupe,
 • Usluga licenciranog turističkog vodiča,
 • Troškove organizacije i vođstvo puta.
 • Ostali obroci,
 • Rafting na reci Voidomatis sa kompletnom opremom,
 • Ulaznica za termalni bazen u banji Lutraki,
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje,
 • Individualni troškovi.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje, kupaći i peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Tradicionalnog tipa u nekom od sela Zagorija kod naših domaćina. Sobe su dvokrevetne i višekrevetne.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.