Na obroncima planine Ozren u jugoistočnoj Srbiji, na samo 15 km od Aleksinca nalazi se jedna od najpristupačnijih i najlakših “via ferrata” u Srbiji. U neposrednoj blizini ferate, nalazi se manastir Sveti Stefan, podignut u drugoj polovini 14. veka na izvoru Svetostefanske reke. Pod zaštitom je Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 09:00 časova. Transfer u trajanju od sat vremena do sela Lipovac. Upoznavanje sa timom, opremom i aktivnostima koje nas očekuju.

Prilaz ferati kreće sa parkinga, koji se nalazi odmah pored manastira Svetog Stefana i do ferate se stiže za 10 minuta. U feratu se ulazi uz pomoć metalnih merdevina koje se nalaze na samom početku staze. Zatim sledi duža vertikala, koja je odlično opremljena veštačkim dodacima, kako bi kretanje bilo olakšano. Pored rukohvata i nogostupa, postavljena je i sajla, kako bi svakom penjaču ferate osećaj sigurnosti bio na najvišem nivou. Sve vreme penjanja feratom pružaju se nestvarni pogledi na prirodu oko manastira, kao i planine u daljini. Nakon uspešno pređene prve vertikale izlazi se na plato, gde pravimo kratku pauzu. Odavde postoji staza za evakuaciju. Ferata dalje vodi stenom sa koje se smenjuju vertikalni i horizontalni delovi. Ovo je ujedno i najlepši deo ferate, koji je takođe obezbeđen dodatnom opremom. Iz ovog poslednjeg dela se brzo dolazi do krsta, koji označava i kraj ferate. Pogled sa ovog dela je nezaboravan na prirodna i kulturna dobra u okruženju. Nakon određenog vremena provedenog na vrhu, povratak stazom koja vodi kroz šumu do početne tačke. Slobodno vreme za obilazak manastira uz uživanje u prirodi. Pauza za ručak u restoranu koji se nalazi u neposrednoj blizini. Nakon završetka svih aktivnosti, istim putem vraćamo se u Niš. Dolazak u Niš u popodnevnim časovima.

Foto: Vladimir Stanković i Olivera Vrećo

Detalji:

  • Prevoz
  • Licencirane (ferata) vodiče
  • Opremu za bezbedno kretanje feratom (ferata set, pojas, kaciga)
  • Troškove organizacije i
  • Vođstvo puta.
  • Hranu
  • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: fotoaparat i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Uplatom na žiro račun agencije do 7 dana pre polaska, ili na rate. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

“Via ferrata”, tj. gvozdeni put, predstavlja obezbeđenu “planinarsku” stazu, uglavnom na stenovitim vertikalnim terenima. Kao takva, osigurana je sajlom, na koju se korisnik „kači“ pomoću opreme koja se koristi za te aktivnosti, i u zavisnosti od težine, postoje “ubušeni” nogostupi u stenu. Via ferata Lipovac je duga 190 metara, sa visinskom razlikom od 90 metara. Vreme pristupa kao i povratka je 10 minuta. Okvirno vreme za prelazak ferate, u zavisnosti od grupe je sat vremena. Ocena ferate: B.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.