U odnosu na druge delove Srbije, istočna, kojom dominira ogranak Karpatskih planina, je manje poznat i posećivan, iako poseduje nevidjene i divlje prirodne lepote. Posetilac sa malo avanturističkog duha može uživati na jedan poseban način u lepotama ovih predela. Središnji deo ove oblasti su Homoljske planine sa neverovatnim pećinama smeštenim u samo srce Homolja. Jedna od najlepših u Evropi je svakako Ceremošnja, sa tavanicom u obliku kupole, visine 20 metara, sa koje se spuštaju očaravajući pećinski ukrasi. Rajkova pećina sa snežno belim kalcitom najkvalitetnijim u Srbiji. Zlotske pećine, su smeštene na istočnoj strani Kučajskih planina i za ljubitelje speleologije predstavljaju jedinstveni izazov.

Najpoznatija prirodna atrakcija je svakako najveća klisura u Evropi, Đerdapska klisura koja je divovske vode Dunava, na mestu zvanom Kazan, stisla u tesnac širok samo 150 metara. Zbog svoje prirodne neobičnosti Đerdap je zaštićen kao nacionalni park.

Područje istočne Srbije, poznato je po neverovatnim arheološkim otkrićima kao što je Lepenski vir, praistorijsko naselje iz IV milenijuma p.n.e, što je dokaz da je na ovim prostorima cvetala jedinstvena i kompleksna kultura kamenog doba, najnaprednija u tadašnjoj Evropi. Ljubitelji arheologije, krstareći ovim prostorima uživaće u mnogim nalazištima rimske kulture kao što su tvrđava Dijana i Karataš, a naročito carska palata Gamzigrad, grandiozni projekat, galerija sina velikog Dioklecijana, koji je gradnjom Gamzigrada želeo da obeleži mesto svog rodjenja. Palatu je nazvao Feliks Romulijana, po svojoj majci.

Veoma su privlačni i za posetioce zanimljivi manastiri od kojih je najpoznatiji Gornjak, smešten u klancu reke Mlave, a podigao ga je knez Lazar. Manastir Bukovo, se nalazi u okolini Negotina a manastir Koroglaš poznat je po tome sto je po predanju u njemu sahranjen Marko Kraljević.

Ljubitelje banjskog turizma oduševiće Sokobanja, smeštena u širokoj dolini Moravice, između planina Ozrena i Rtnja. Ovo mesto je jedan veliki park, koji krasi čuveni vodopad Ripaljka i veštačko jezero Bovan. Banja je dobila ime po tvrdjavi Soko-grad koja je smeštena na visokoj steni a izgrađena je u srednjem veku na rimskim ostacima. U blizini je planina Rtanj, njen najveći vrh Šiljak je vulkanskog oblika i pruža divan pogled na veći deo Srbije.Od lekovitih biljaka koje rastu na ovim prostorima, nadaleko su poznati “rtanjski čajevi”.

Kao što je Dunav prirodna granica Srbije sa Rumunijom, tako je Stara planina prirodna međa Srbije sa Bugarskom. Drugo ime ove prelepe planine je Balkan planina, po kojoj je celo poluostrvo dobilo naziv – Balkansko poluostrvo. U poslednje vreme, ova planina poprima oblike značajne turističke destinacije, velika sredstva se ulažu u razvoj zimskog turizma, ali još uvek ima mesta koja su neotkrivena i predstavljaju pravi raj za ljubitelje netaknute prirode.