Beograd – Niš – Sofija – Borovec – pl. dom Everest – vrh Musala – Borovec – Sofija – Niš – Beograd

Musala – vrh visok 2 925 m, predstavlja najviši vrh planine Rile i Balkanskog poluostrva. Ime vrha potiče od reči “Mus Alah”, što znači bliže Alahu. Stari naziv za vrh je Tangra. Penjanje na Musalu u zimskim uslovima je jedinstven doživljaj i nezaboravno iskustvo.

Nacionalni Park Rila je najveći nacionalni park u Bugarskoj. Nalazi se na 100 kilometara južno od Sofije, u centralnom delu najvišeg regiona planine Rile. Park sadrži retke i ugrožene vrste biljnog i životinjskog sveta kao i istorijske spomenike od izuzetnog značaja. Neke od najvećih reka Balkanskog poluostrva potiču odavde. Rila je poznata po ledničkim jezerima, kojih ima preko 150 i koja se uglavnom nalaze na visini između 2.100 i 2.500 metara. Osim Musale, ostali poznati vrhovi su: Dimitrov (2902), Maljovica (2730), Rilec (2715) … Ime Rila potiče od tračke reči “Roula” što znači “dosta vode”.

Plan puta:

Polazak iz Beograda u 14:00 časova sa unapred dogovorenog mesta i polazak iz Niša u 16:30 časova ispred hale “Čair” (kod biletarnice). Putovanje kroz Srbiju i Bugarsku sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Borovec (1315 mnv) u večernjim satima. Smeštaj. Večera. Noćenje.

Doručak. Pripreme za polazak na turu. Uspon pešačkom stazom iz Boroveca (1315 m) do planinarskog doma Everest (2709 m). Večera. Noćenje.

Buđenje u ranim jutarnjim časovima. Doručak. Polazak na završni uspon na Musalu, najviši vrh Balkana (2925 m). Izlazak na vrh. Nakon izvesnog vremena provedenog na vrhu, istom stazom povratak do doma Everest i nazad do Boroveca. Pakovanje opreme i polazak ka Sofiji. Kratka pauza. Nastavak puta ka Srbiji. Dolazak u Niš/Beograd u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/mini-busom turističke klase po programu
 • Jedno noćenje u Borovecu
 • Jedno noćenje u planinarskom domu “Everest”
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Usluge licenciranog planinskog vodiča
 • Organizaciju i vođstvo puta
 • Hranu
 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove
 • Lična oprema za zimske uslove: duboke planinarske cipele, kamašne, ranac, štapovi, lampa, naočare, vreća za spavanje, više pari čarapa, aktivni veš, višeslojna topla odeća – gorateks jakna nepromočiva, gorateks pantalone nepromočive, rezervne pantalone, polar ili dukserica, kapa, rukavice dva para.
 • Tehnička oprema za zimske uslove: uže, pojas, prusik od 4 do 5 metara dužine, dva automatska karabinera za samoosiguranje, sprava za osiguranje, kaciga, dereze, cepin.
 • Hrana iz ranca za sve vreme avanture, prva pomoć, pribor za ličnu higijenu, pribor i posuđe za jelo, šibica, sveća, primus sa rezervnom bocom, krema za sunčanje, kese za đubre. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu.
 • Pasoš, overena zdravstvena knjižica, osiguranje, planinarska kartica sa plaćenom članarinom.

U Borovecu i planinarskom domu “Everest”.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Za polazak iz Beograda, doplata od 20 evra po osobi u dinarskoj protivvrednosti. Prevoz iz Beograda se organizuje za grupu od minimum 6 putnika.

Uspon na Musalu zahteva srednju fizičku spremu kao i prethodno iskustvo u planini u zimskim uslovima. Organizator zadržava pravo da, u slučaju nepredviđenih okolnosti, promeni plan i program puta, najkasnije dva dana pre početka putovanja. U slučaju lošeg vremena, uspon na vrh biće otkazan.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2023. do 13.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.