Srbija, mala zemlja na brdovitom Balkanu, umorna od neuspeha i izgovora, izmučena političkim i ekonomskim krizama, ostaje moćna i čista, pitoma i surova, magična i gorostasna. Srbija je posetiocima privlačna zbog bogate istorije i vredne kulturne baštine, nacionalnih parkova i posebnih prirodnih retkosti, zadivljujuće flore i faune, prestižnih festivala i raznih manifestacija, a posebno po netaknutoj prirodi. Ovaj kraj, nije poznat po izrazitoj visini vrhova, (najviši Povlen 1346 metara), već po prostranosti i brdovitosti, koje se uzdižu s površi od 600 metara. Ove planine su poznate po gostoljubivim domaćinima i malinama, zaseocima i šumama, livadama i pašnjacima. Kraj je poznat u Srbiji kao mesto bogato vodom, gde su moćne reke isklesale neke od najimpresivnijih kanjona u Srbiji

Plan puta:

Polazak sa parkinga kod Gradske kuće, Trg vojvode Bojovića u 06:30 časova. U pratnji lokalnog vodiča krećemo put zapadne Srbije. Usputne pauze radi odmora. Dolazak u selo Degurići odakle krećemo na trek kanjonom reke Gradac, jedne od najčistijih reka jugoistočne Evrope. Obilazak manastira Ćelije, Degurićke pećine, rimske tvrđave, izvor reke Gradac … Nakon obilaska znamenitosti istim putem se vraćamo nazad. Transport do sela Savkovići na planini Bobiji u kasnim popodnevnim časovima. Smeštaj u privatnoj kući na proplanku našeg domaćina. Večera. Noćenje.

Doručak. Nakon doručka pripreme za polazak na kanjoning avanturu. Stazom koja  kreće iz dvorišta gde smo odseli, spuštamo se u dolinu gde dalje koritom reke dolazimo do samog ulaska u kanjon, odakle počinje i prva vertikala, od ukupno pet, visine između 15 i 20 metara. Dobrodošli u kanjon Tribuće! Reka izvire na samoj Bobiji, duga je sedam kilometara i glavna je pritoka reke Trešnjice. U poslednjih kilometar i po reka je u stenama isklesala prelepi kanjon. U narednih nekoliko časova uživamo u netaknutoj prirodi. Spuštamo se užetom niz vodopade, skačemo u bazene i spuštamo niz uglačane stene koje nam služe kao tobogani. Izlazak iz kanjona, pakovanje opreme. Pešačka tura do sledećeg domaćina koji nam priređuje okrepljenje u vidu domaće hrane i domaćih napitaka. Rakija, sir i slanina. Nakon uživanja u domaćoj radinosti zauzimamo svoja mesta u vozilu predviđenom za ovakva putovanja i nastavljamo put Savkovića. Dolazak u naš kamp. Pakovanje opreme. Večera uz druženje i zabavu. Noćenje.

Doručak. Polazak na pešačku turu planinom Bobijom. Uz živopisne predele kroz koje prolazimo, izlazimo na najviši vrh Bobije 1272 m. Kružnom stazom povratak nazad do domaćinstva. Pakovanje opreme i polazak ka Nišu.  Dolazak u Niš u kasnim večernjim satima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz kombijem/minibusom turističke klase po programu
  • Smeštaj u privatnom domaćinstvu na planini Bobiji, selo Savkovići
  • Usluge turističkog vodiča
  • Vodič za ture predviđene programom
  • Troškove organizacije i vođstva puta
  • Prolazak kanjonom reke Gradac – 10 € po osobi
  • Prolazak kroz kanjon Tribuće – 50 € po osobi
  • Hranu
  • Individualne troškove učesnika

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu.

Smeštaj u nekom od seoskih domaćinstava na planini Bobiji. Mogućnost naručivanja domaće hrane.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 45/2018, izdata od Agencije za privredne registre od 17.08.2018. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000006801-1, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 12.04.2019. do 01.10.2019. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.