Počinje plodnom mačvanskom ravnicom na severu, nastavlja se pobrđem Cera do prvih planina Povlena i Maljena odakle se polako diže do planinskih lepotica Tare, Zlatibora i Zlatara. Prkosan narod ovog kraja uvek se borio protiv okupatora koji su ovaj deo Srbije stalno okupirali, pa je ratnička istorija ovog dela Srbije njegovo glavno obeležje. Svako naselje ima svoju bogatu epsku tradiciju a geografski položaj i prirodnu lepotu pretvorili su u moderne turističke destinacije. Posebna odlika ovog kraja su tereni izuzetni za kanjoning.

Priroda je ovde bila izuzetno darežljiva poklanjajući pašnjake, livade, šume, brežuljke, planine, reke i jezera pa je ovaj kraj nadaleko poznat po izvrsnoj kuhinji i čuvenim specijalitetima. Nadaleko su čuveni dani pršutijade a lepšeg kajmaka od zlatiborskog nema. Gastronomska atmosfera se ovde ne može zamisliti bez poznate šljivovice i čuvene klekovače. Zbog neobičnog stila gradnje kuća, mnoga sela, kao što su Sirogojno, Koštunići, Kremna, pretvorena su u muzeje narodne arhitekture na otvorenom. Posebna atrakcija je slikovito planinsko selo Mokra Gora, poznato po čuvenoj Šarganskoj osmici, pruzi uskog koloseka koja je jako primamljiva posetiocima. Na Mokroj Gori je i čuveno selo Kremna, poznato po prorocima Tarabićima koji su nepogrešivo“ predosetili“ mnoge događaje. Posebna atrakcija Mokre Gore je etno selo Drvengrad koji je na brdu Mećavniku izgradio poznati reditelj Emir Kusturica. Ovde se svake godine održava filmski festival „Kustendorf“ koji okuplja najveća svetska imena iz sveta filma. Još jedan festival iz ovog kraja je nadaleko poznat a to je sabor trubača u Guči, koji traje 5 dana i okupi oko 100.000 posetilaca. Na ovim prostorima se nalazi jedno od najživopisnijih područja Srbije, Ovčarsko-kablarska klisura koju Zapadna Morava probija izmedju planina Ovčar i Kablar. Lepotu ovog područja upotpunjuju i manastiri koji sa klisurom grade nerazdvojnu celinu. U jugozapadnom delu Srbije prostire se Raška oblast koja je ime dobila po istoimenoj reci i po nekadašnjoj srpskoj državi. Drugi naziv za ovaj deo Srbije je Sandžak što na turskom znači zastava i dokaz je da se otomanska imperija u ovim krajevima zadržala najduže. Mešavina tradicije pravoslavaca i muslimana je specifično obeležje ovog kraja. Kao što smo naveli Raška je bila centar srednjovekovne srpske države u kojoj su srpski vladari ostavili veliko kulturno nasleđe poput manastira Sopoćani, Mileševa, Studenica … Raška se nalazi u srcu Dinarskih planina od kojih je većina viša od 1 600 metara, a središnjim delom oblasti dominira Pešterska visoravan. Klimatski uslovi su veoma nepovoljni zbog surovosti planina, zime su duge i hladne ali su ljudi zato gostoljubivi i uvek će Vas dočekati raširenih ruku. Pored planinskih lepota, ljubiteljima prirode, Raška nudi od severa ka jugu, duboke klance reka koje za sobom ostavljaju Lim, Ibar i Uvac, a za one najhrabrije tu je splavarenje brzacima reke Ibar (veseli spust u julu). Doline ovih reka obiluju crkvama, manastirima, ostacima srednjevekovnih zamaka kao što su Maglič, Koznik i Mileševac , kao i utvrđenjem Ras.

Šumadija

Poseban deo Zapadne Srbije su Šumadija i Pomoravlje, s pravom nazvani žilom kucavicom Srbije. Ravnica oko toka Velike Morave je najveća dolina u Srbiji u kojoj leže zanimljivi i moderni gradovi sa bogatom prošlošću i izuzetnim kulturnim nasleđem. Ovaj deo je i srce Srbije i u istorijskom smislu jer se krajem XV veka Srpska država, pod najezdom Turaka premeštala na sever. Smederevo, danas razvijen industrijski gradić, poznat po svojoj fascinantnoj tvrđavi koju je sagradio Despot Đurađ Branković i odredio je za svoju prestonicu. Mada u to vreme najveća u Evropi, ni ona nije odolela naletima Osmanlija pa njenim padom 1459 godine označen je kraj Srednjovekovne Srpske države. Međutim, baš na ovim prostorima je državnost Srbije i obnovljena, I i II srpski ustanak, počeli su na tlu Šumadije, tako da su gradovi Orašac, Topola, Aranđelovac, Takovo, svojevrsni spomenici istorije početka „srpske” ravolucije i čuvari njenog bogatog kulturnog nasleđa. Pored prirodnih lepota kojima ovaj deo obiluje, tu su i značajni manastiri koje su viđeniji Srbi gradili kao svoje zadužbine i crkve neobične lepote koje su posvećivali svojim svecima zaštitnicima. Zato se putujući ovim krajevima ne mogu zaobići manastir Manasija zadužbina Despota Stefana Lazarevića, koja je bila kulturni centar despotovine i izvor pisanih dela i prevoda. Značajni su još i manastir Ravanica, zadužbina kneza Lazara kao i manastir Ljubostinja, zadužbina njegove supruge, knjeginje Milice. Najveći grad Šumadije je Kragujevac, privredni, kulturni i univerzitetski centar, koji leži na obali reke Lepenice, u podnožju Rudnika i Crnog Vrha. Jedno vreme je bio prestonica Srbije po izboru kneza Miloša pa je tako postao centar mlade srpske države u kojoj je zasedala skupština i donosila važne državne odluke. Kruševac je danas mali gradić na obalama zapadne i južne Morave ali se ponosi svojom slavnom istorijom jer ga je knez Lazar Hrebeljanović izabrao za svoju prestonicu. U njoj je podigao snažnu tvrđavu i dvor sa crkvom. Odatle je sa srpskim vitezovima i pošao u boj na Kosovo. Ovaj deo Srbije je bogat prirodnim lepotama i lepotama koje su ljudskih ruku delo, mnoge od njih se zaista mogu videti, kao na primer Resavska pećina koja se nalazi nedaleko od manastira Manasije. Ulaz u pećinu je bio nepristupačan, pokriven gustim rastinjem tako da je otkrivena tek 1962 godine. Pleni bogatim pećinskim nakitom neviđene lepote najrazličitijih boja i oblika i raskošnim dvoranama. Za ljubitelje banjskog turizma, tu je jedna od najlepših banja u Srbiji Vrnjačka banja, mesto za opuštanje i uživanje sa brojnim kulturnim i zabavnim manifestacijama. Okolina banje je uređena i ima dosta pešačkih i biciklističkih staza a planina Goč u čijem se podnožju banja nalazi primamljiva je za planinarenje, skijanje i pešačenje.