U odnosu na druge delove Srbije, istočna, kojom dominira ogranak Karpatskih planina, je manje poznat i posećen, iako poseduje neviđene i divlje prirodne lepote. Posetilac sa malo avanturističkog duha može uživati na jedan poseban način u lepotama ovih predela. Jedan od najlepših vrhova Srbije, nalazi se baš ovde. Planina Rtanj koja ima oblik gotovo pravilne piramide, biće vam dovoljan razlog da joj krenete u pohode. Ljubitelje banjskog turizma oduševiće Sokobanja, smeštena u širokoj dolini Moravice, između planina Ozrena i Rtnja. Sokobanja sa okolinom predstavlja jedan veliki park, koji krasi čuveni vodopad Ripaljka i veštačko jezero Bovan. Banja je dobila ime po tvrđavi Soko-grad koja je smeštena na visokoj steni, a izgrađena je u srednjem veku na ostacima rimskog utvrđenja.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 07:00 časova. Vožnja autoputem do Paraćina i dalje magistralnim putem u pravcu Zaječara do naselja Rtanj, koje se nalazi u podnožju istoimene planine i predstavlja polaznu tačku za našu avanturu. Stazom kroz bukovu šumu, južnom stranom planine, izlazi se na prevoj, odakle kreće završni uspon serpentinama do samog Šiljka, najvišeg vrha Rtnja na 1565 mnv. Staza je ukupne dužine 12 km, sa visinskom razlikom od 950 metara. Na samom vrhu, zavisno od vremenskih uslova pravimo pauzu uživajući u prelepom pogledu. Nekada se sa vrha vidi čak i Dunav!

Povratak istom stazom do naselja Rtanj. Nakon kraće pauze nastavljamo put do sela Vrmdža i Vrmdžanskog jezera.

Živopisno selo neobičnog imena, Vrmdža, leži na oko četrdeset izvora, okruženo prelepim stenama i proplancima. U selu se nalaze ostaci rimskog utvrđenja Latin-grada, koji je u srednjem veku pripadao srpskoj vlasteli. Prema legendi, grad je razorio Musa Kesedžija. U Vrmdži se nalazi i crkva Svete Trojice, sagrađena na temeljima manastira iz XIII veka. Oronula zgrada najstarije škole u jugoistočnoj Srbiji, koja je počela da radi 1852. godine, nalazi se pored crkve.

Priprema kampa pored jezera, večera i druženje.

Nakon doručka i raspremanja kampa, transfer do Bovanskog jezera. Jezero predstavlja veštačku akumulaciju, nastalu izgradnjom brane 1978. godine. Dugo je 8 km, najveća širina mu je 500 metara, a dubina 50 metara. Kajak avantura po jezeru sa obilaskom najlepših znamenitosti jezera i okoline. Pakovanje opreme i polazak ka Nišu. Dolazak u Niš u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz kombijem turističke klase,
  • Jedno noćenje u šatorima,
  • Usluge licenciranog planinskog vodiča,
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča,
  • Vožnju kajaka po Bovanskom jezeru sa dodatnom opermom (kajak, veslo, prsluk, odelo),
  • Troškove organizacije i vođstvo puta.
  • Hranu,
  • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili duksericu, rezervne pantalone, naočare za sunce, kapu, kremu za sunčanje, kupaći, peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

U šatorima (obezbeđuje “Nature Travel Office“).

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Zavisno od vremenskih prilika, broja učesnika, njihovog interesovanja i sposobnosti, moguće je organizovati uspon na Rtanj kružnom stazom zapadnim grebenom ili uspon do vrha južnom stranom sa spustom u Vrmdžu.

Šatore, podloške kao i vreće za spavanje obezbeđuje organizator putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2023. do 13.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.