Zavojsko jezero – jedinstveni biser Nacionalnog parka “Stara planina”. Nastalo je 1963. godine kada je veliko klizište napravilo prirodnu branu, koja je kasnije nadvišena izgradnjom veštačke brane. Tom prilikom zauvek su nestala Mala i Velika Lukanja i selo Zavoj. Nalazi se na 17 km od Pirota, na gornjem toku reke Visočice u delu poznatom kao Visok.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 07:30 časova. Vožnja magistralnim putem kroz Sićevačku klisuru do Pirota i dalje do prelepog Zavojskog jezera i naše polazne tačke u selu Pakleštica. Priprema opreme i dogovor za predstojeću kajak avanturu.

Polazak na kajak avanturu Zavojskim jezerom, divnim meandrima u dužini od 6 km. Dolazak do Gostuškog zaliva i polazak na pešačku turu u trajanju od 30 minuta. Obilazak kamenog sela koje predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu, prirodni i kulturno-istorijski spomenik. Degustacija tradicionalnih domaćih proizvoda u kući naših domaćina uz pauzu za ručak. Povratak istim putem kao u dolasku do zaliva. Nastavak ture kajakom u trajanju od sat vremena do Buljarica. Pakovanje opreme i povratak ka Nišu. Dolazak u Niš u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz,
  • Vođenje,
  • Iznajmljivanje kajaka sa dodatnom opremom (kajak, veslo, prsluk, odelo),
  • Troškove organizacije i vođstvo puta
  • Hranu,
  • individualne troškove.

Patike, rezervnu odeću i obuću, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), naočare, kapu, kremu za sunčanje, kupaći, peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

U slučaju sopstvenog prevoza, cena aranžmana se umanjuje za 800 dinara po osobi; Degustacija domaćih proizvoda je besplatna, a domaćinu u znak zahvalnosti ostavljamo novac po našoj želji. Za ručak u domaćinstvu dodatno se naplaćuje 1500 dinara po osobi; U slučaju niskog vodostaja jezera, kajak tura kreće sa plaže “Buljarica”.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.