Zavojsko jezero – jedinstveni biser Nacionalnog parka “Stara planina”. Nastalo je 1963. g. kada je veliko klizište napravilo prirodnu branu, koja je kasnije nadvišena izgradnjom veštačke brane. Tom prilikom zauvek su nestala Mala i Velika Lukanja i selo Zavoj. Nalazi se na 17 km od Pirota, na gornjem toku reke Visočice u delu poznatom kao Visok.

 

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 07:30 časova. Vožnja  magistralnim putem kroz Sićevačku klisuru do Pirota i dalje do prelepog Zavojskog jezera i naše polazne tačke u selu Pakleštica. Priprema opreme i dogovor za predstojeću kajak avanturu. Polazak na kajak avanturu Zavojskim jezerom, divnim meandrima u dužini od 6 km. Dolazak do Gostuškog zaliva i polazak na pešačku turu u trajanju od 30 minuta. Obilazak kamenog sela koje predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu, prirodni i kulturno-istorijski spomenik. Degustacija tradicionalnih domaćih proizvoda u kući naših domaćina uz pauzu za ručak. Nakon svih fakultativnih razgledanja, povratak nazad istim putem kao i u dolasku. Pakovanje opreme i povratak ka Nišu. Dolazak u Niš u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz
  • Vođenje
  • Iznajmljivanje kajaka sa dodatnom opremom
  • Troškove organizacije i vođstvo puta
  • Hranu
  • individualne troškove

Patike, rezervnu odeću i obuću, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), naočare, kapu, kremu za sunčanje, kupaći, peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Degustacija domaćih proizvoda je besplatna, a domaćinu u znak zahvalnosti ostavljamo novac po našoj želji. Za ručak u domaćinstvu dodatno se naplaćuje 1000 dinara po osobi.

U slučaju sopstvenog prevoza, cena aranžmana se umanjuje za 700 dinara po osobi.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.