Fenomenalni Zlatar, meandri Uvca, beloglavi sup, Ledena pećina, vidikovac Molitva III, magični Novi Pazar, Đurđevi stupovi, Petrova crkva u Rasu…

Trodnevna avantura u jugozapadnoj Srbiji u delu poznatom kao Starovlaška-raška oblast, u delu Srbije gde se nalaze najstariji kulturno-istorijski spomenici i neka od najlepših prirodnih bogatstava Srbije.

Ukoliko ste sanjali da vidite najlepša čuda Srbije, meandre Uvca, čuvenu Ledenu pećinu i pticu grabljivicu, beloglavog supa izbliza, ova avantura je stvorena za Vas. Uz sve to, jedinstveni Zlatar, domaća hrana i dobrodošlica koju će nam uputiti srdačni domaćini.

Raška oblast je deo jugozapadne Srbije koji je dobio ime po istoimenoj reci. Ovaj prostor je od davnina poznat kao prostor gde je začeta srednjovekovna Srbija. Oblast Stari Vlah je samo jedan njen mali deo, koji se prostire severno od Lima i istočno od Drine. Specijalni rezervat prirode Uvac jedno je od najlepših mesta u Srbiji. Smešten je najvećim delom na teritoriji opštine Nova Varoš, a jedan deo pripada Sjenici. Izgradnjom tri brane, dolina reke Uvac je pre 3 decenije potopljena i formirana su 3 jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Uvačko jezero je dugačko oko 27 km, dok mu maksimalna dubina dostiže 108 m. Na njemu se nalazi vidikovac Molitva sa kog je pogled na kanjon najlepši.

Stariji meštani se sećaju Uvca pre izgradnje brana. Kanjon je tada bio dublji i impresivniji, ali kažu da su zato jezera dala posebnu lepotu ambijentu i da je sada, možda, čak i lepši. U čistim vodama jezera ima 11 vrsta riba: šaran, klen, skobalj, potočna i jezerska pastrmka, mrena, mladica…

I kao po dogovoru, videćemo najveće atrakcije rezervata – beloglavog supa izbliza, meandre Uvca na koje puca neverovatan pogled sa vidikovca Molitva, kao i Ledenu pećinu, jednu od najlepših pećina u Srbiji koja zajedno sa celim Ušačkim pećinskim sistemom čini jedinstven speleološki objekat. Ova pećina je dostupna malom broju ljudi jer se do nje može doći jedino čamcem. Celu priču o samoj pećini dobićete na licu mesta.

Nekad je Uvac bio granica između Turske i Srbije. U samom rezervatu prirode, u kući na jezeru, provodimo sve svoje slobodno vreme. Tu nam je baza za polazak u sve naše avanture. U prizemlju kuće je etno postavka, nesvakidašnji muzej sa starim predmetima iz ovog kraja.

Na povratku kući, posetićemo Đurđeve stupove, manastir posvećen Svetom Đorđu koji se nalazi u Starom Rasu i smešten je na brdu iznad Novog Pazara. Jedan je od najstarijih manastira na tlu Srbije. Na ovom putovanju posetićemo još jednu svetinju koja se nalazi u blizini samog grada, crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, koja predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije.

Plan puta:

Polazak iz Beograda u 08:00 sa parkinga kod Hrama Svetog Save (iza Narodne biblioteke, Skerlićeva ulica). Polazak iz Niša u 08:00 – Trg Vojvode Bojovića, kod Gradske kuće. Vožnja prema Novoj Varoši i Uvačkom jezeru sa usputnim pauzama (kafa u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, ručak na Zlataru). U popodnevnim časovima dolazak na Uvac. Smeštaj. Zajedničko druženje do večeri. Večera. Noćenje.

Buđenje. Doručak. Nakon doručka lagano pešačenje do obale Uvca odakle krećemo na krstarenje. Meandri Uvca, Beloglavi Sup, vidikovac Molitva III, Ledena pećina. Pauza za ručak u prirodi. Nakon krstarenja i obilaska znamenitosti povratak istom stazom kao u dolasku do našeg smeštaja. Kasne popodnevne aktivnosti. Večera. Noćenje.

Buđenje. Doručak. Nakon doručka polazak ka Novom Pazaru. Obilazak Đurđevih stupova i Petrove crkve. Ručak i kafa u Novom Pazaru. Nakon obilaska povratak u Beograd/Niš. Dolazak u Beograd/Niš, u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/minibusom turističke klase po programu
 • Dve noći u kući na Zlataru (etno domaćinstvo Ilić/Šaponjić)
 • Poludnevno krstarenje jezerom drugog dana (meandri Uvca)
 • Uspon na vidikovac Molitva III
 • Obilazak Ledene pećine
 • Usluge vodiča
 • Organizaciju puta
 • Hrana
 • Individualni troškovi

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, foto-aparat, rezervnu obuću i odeću i, kao i uvek, dobro raspoloženje! Ovaj program je rađen na bazi minimum 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga, ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkazivanja putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja.

Due to the large crowd in Uvac and the commercialization of this area, we offer two households: Ethno house Ilić – located in the village of Akmačići, 7 km from Nova Varoš, 3.5 km from Lake Uvac at 1000 meters above sea level, surrounded by conifers, birch trees and flower fields. Ethnic household “Šaponjić” – located in the nature reserve near the lake. The house is on two levels with the use of a shared kitchen and has three bathrooms. Both households have a restaurant with local cuisine. On offer is:

 • Breakfast – gibanica with cheese as well as traditional buckwheat porridge with sour milk
 • Lunch/dinner – soup, đuvec, potatoes with sausage, barbecue, salad, dessert

In cash, up to 7 days before departure, or in instalments – the first instalment is 50% upon registration, the rest of the following month by depositing a check in dinar equivalent at the mid-rate of the National Bank of Serbia on the day of payment. This program was made on the basis of 8 registered passengers. In the event of changes in the monetary market (or the market of goods and services) or an insufficient number of registered passengers, the travel organizer reserves the right to correct prices, change the program or cancel the trip no later than 5 days before the start of the trip.

Zbog velike gužve na Uvcu i komercijalizacije ovog područja u ponudi su nam dva domaćinstva: Etno kuća Ilić – nalazi se u selu Akmačići, 7km od N.Varoši, 3,5km od Uvačkog jezera na 1000m nadmorske visine, okružena četinarima, brezama, cvetnim poljima sa velikim i lepo uređenim dvorištem sa fontanom i mestom za roštilj. Raspolažemo sa predivnim livadama, pašnjacima, predelima privlačnim za šetnju i uživanje u prirodi. Poseduje 20 ležajeva u dva objekta – dvokrevetne sobe sa mogućnošću ubacivanja pomoćnog ležaja. Takođe nudimo smeštaj sa mogućnošću ishrane – samostalnog pripremanja hrane ili punog pansiona. Domaćica sprema tradicionalna srpska jela kojima je teško odoleti, a posebnu pažnju privlače, potpuno prirodni proizvodi koje možete pazariti od obližnjih seoskih domaćina – heljda, spelta, sir (koziji, kravlji), kajmak, voće (maline, kupine, borovnice, jagode)… Dvorište je uređeno, sa puno cveća. Zanimljivost lokacije je u strujanju vazduha gde i u najtoplijim letnjim danima osećamo prijatnu svežinu planinskog vetra….. Etno domaćinstvo “Šaponjić” – može da ugosti 16 gostiju istovremeno. U ponudi su jedna dvokrevetna, dve trokrevetne i dve četvorokrevetne sobe. Kuća je na dva nivoa sa upotrebom zajedničke kuhinje i tri kupatila. U sklopu domaćinstva je restoran sa domaćom kuhinjom. U ponudi je:

 • Doručak  – gibanica sa sirom kao i tradicionalna heljdopilja sa kiselim mlekom  – 350 dinara
 • Ručak/večera  – supa, đuveč, krompir sa kobasicom, roštilj, salata, dezert   – 600 dinara

Ovaj program je rađen na bazi minimum 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga, ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkazivanja putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2023. do 13.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.