Stara planina je deo planinskog sistema Balkan, koji se prostire delimično u Srbiji i većim delom u Bugarskoj. Dug je oko 600 km, a širok izmedju 30-50 km. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku i predstavlja produžetak Južnih Karpata.

Skladna mešavina netaknute prirode, zanimljive istorije i bogate tradicije – učinila je tu planinu savršenim mestom za odmor. Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su: Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, impozantne stene Babinog zuba, meandri Temštice… Region Stare planine je zaštićeno područje I kategorije i ima status Nacionalnog parka. Slika sela podseća na one iz snova, poput davno zaboravljenog raja!

 

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 07:00 časova. Putem preko Svrljiga, Periša i Kalne dolazimo do planinarskog doma na Babinom zubu (1 580 mnv), odakle polazimo na uspon na Midžor (2 169 mnv), najviši vrh Stare planine u Srbiji. Od planinarskog doma je udaljen 8, 6 km i to rastojanje u povoljnim vremenskim uslovima se prelazi za oko tri sata. Pešačka tura nije naporna i zahteva srednji nivo fizičke kondicije. Povratak istom stazom do doma, pakovanje opreme i pripreme za polazak ka Nišu. U povratku obilazak vodopada Bigar. Dolazak u Niš u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz
  • Usluge licenciranog planinskog vodiča
  • Organizacija i vođstvo puta
  • Hrana
  • Individualni troškovi

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Profil staze: Ukupna dužina 17,2 km; ukupni savladani uspon 750 m; najniža tačka 1540 m; najviša tačka 2169 m

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2023. do 13.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.