Niš – Viminacijum – Srebrno jezero – Golubačka tvrđava – Lepenski Vir – Donji Milanovac – krstarenje Dunavom – Trajanova tabla – Decibelova glava – vidikovac Ploče – Rajkova pećina – Majdanpek – Kučevo – Požarevac – Niš

U odnosu na druge delove Srbije, istočna, kojom dominira ogranak Karpatskih planina je manje poznat i posećivan, iako poseduje neviđene i divlje prirodne lepote. Posetilac sa malo avanturističkog duha može uživati na jedan poseban način u lepotama ovih predela. Najpoznatija prirodna atrakcija je svakako najveća klisura u Evropi, Đerdapska klisura koja je divovske vode Dunava, na mestu zvanom Kazan, stisla u tesnac širok samo 150 metara. Zbog svoje prirodne neobičnosti Đerdap je zaštićen kao nacionalni park.

Plan puta:

Polazak sa parkinga kod Gradske kuće, Trg vojvode Bojovića, u 07:30. Putovanje auto-putem do Požarevca i Viminacijuma. Viminacijum je izuzetno arheološko nalazište, nekadašnji glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Nadaleko je bio poznat po širokim ulicama, bogatim luksuznim vilama, amfiteatrima i kupatilima. Nastavak puta ka Srebrnom jezeru. Pauza za razgledanje i šetnju pored jezera. Ručak. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava na 2 km od Velikog Gradišta. Nakon šetnje pored jezera, vožnja duž Dunava do Golubačke tvrđave, jedne od najlepših i najznačajnijih tvrđava na Dunavu, smeštene na ulazu u Nacionalni park Đerdap. Obilazak kompleksa. Nastavak puta prema Donjem Milanovcu. Smeštaj u hotelu “Lepenski Vir”. Večera. Noćenje.

Doručak. Polazak na pešačku turu kroz Nacionalni Park Đerdap, do jednog od vidikovaca sa koga se pruža veličanstven pogled na Dunav, Mali i Veliki Kazan. Ova tura u proseku traje tri sata, nije naporna i zahteva lakši nivo fizičke kondicije. Povratak istim putem do Dunava, gde se ukrcavamo na brod i polazimo na predivno krstarenje najlepšim delom Đerdapske klisure. Proći ćemo pored Decibelove glave, videćemo Trajanovu tablu, jedino vidljivu sa broda i osetiti miris Tekije, dok gledamo u prelepi Miroč. Pauza za ručak na brodu. Krstarenje ovim delom klisure traje 2h i 30 minuta. Nakon krstarenja transfer do hotela. Večera. Noćenje.

Nakon doručka obilazak Lepenskog Vira, jednog od najznačajnijih praistorijskih nalazišta u svetu. Pauza za ručak u etno-komplesku “Kapetan Mišin breg” koje je ujedno jedno od najlepših domaćinstava u regionu. Pogled sa brega na Dunav je nezaboravan.  Nastavak puta prema Majdanpeku uz obilazak jedinstvene Rajkove pećine. Po svojim speleološkim karakteristikama i morfogenetskoj evoluciji, jedna je od najinteresantnijih pećina u našoj zemlji. Nakon obilaska pećine, putem preko Kučeva i Požarevca povratak ka Nišu. Dolazak u Niš u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz mini-busom
 • Dva noćenja u hotelu “Lepenski Vir” 3* na bazi PP
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Usluge planinskog vodiča
 • Boravišna taksa
 • Troškove organizacije putovanja
 • Ostali obroci
 • Ulaznica za Viminacijum – 300,00 dinara
 • Ulaznica za Lepenski Vir – 300,00 dinara
 • Ulaz u NP Đerdap – 120,00 dinara po osobi
 • Karta za krstarenje Đerdapskom klisurom – 25 eur po osobi
 • Ulaznica za Rajkovu pećinu – 250,00 dinara
 • Individualni troškovi

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Hotel Lepenski Vir se nalazi na padinama iznad Donjeg Milanovca na 161 m nadmorske visine, okružen šumom sa prelepim pogledom na Dunav. Smeštajni kapaciteti su 465 ležajeva u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima, a sve sobe imaju TV.  U sklopu hotela su glavni restoran sa 500 sedišta, aperitiv barom, nacionalnim restoranom, tihi salonom sa 180 mesta i kongresnom dvoranom sa 100 mesta. Sportski sadržaji sa ponudom rekreacije su: zatvoreni bazen sa teretanom i saunom; travnati teren za futbal opremljen reflektorima i tri pomoćna travnata terena za trening; osvetljeni tereni za košarku, mali fudbal, tenis i odbojku.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 45/2018, izdata od Agencije za privredne registre od 17.08.2018. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000006801-1, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 12.04.2019. do 01.10.2019. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.