Kozji kamen – Slavinjsko grlo – Jelovičko vrelo – Arbinje – vodopad Tupavica – Draganov vir – Arbinjski vodopad – Tri kladenca – Tri čuke – Zavojsko jezero – Gostuša  

Upoznajte netaknutu prirodu, doživite Staru planinu, njenu nesvakidašnju lepotu, moć i čari koje krije u isprepletanim prirodnim i antropogenim motivima. Ovde ne postoji prirodna monotonija, već samo snaga i divljina planine i jedinstveni osećaj koji Vam pruža boravak na ovom neotkrivenom području.

Stara planina je deo planinskog sistema Balkan, koji se prostire delimično u Srbiji i većim delom u Bugarskoj. Dug je oko 600 km, a širok izmedju 30-50 km. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku i predstavlja produžetak Južnih Karpata. Skladna mešavina netaknute prirode, zanimljive istorije i bogate tradicije – učinila je tu planinu savršenim mestom za odmor. Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su: Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, impozantne stene Babinog zuba, meandri Temštice… Region Stare planine je zaštićeno područje I kategorije i ima status parka prirode. Slika sela podseća na one iz snova, poput davno zaboravljenog raja!

Plan puta:

Polazak u 06:00 časova sa unapred dogovorenog mesta u Beogradu (Nišu). Vožnja  do Stare planine preko Niša i Pirota sa usputnim pauzama. Dolazak u Park prirode Stara planina. U laganoj pešačkoj turi ukupne dužine 7 km, obićićemo jedan od najlepših vidikovca na Staroj planini, vidikovac Kozji kamen. Pauza za ručak u prirodi. Transfer do Slavinjskog grla (kanjona), jedinstvenog prirodnog rariteta, gde se slapovi vode presipaju iz jednog u drugi kotao, lonac. Nastavak puta ka vikend naselju Vrelo. Smeštaj pansionskog tipa. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer terenskim vozilima do Arbinja u dužini od 16 km. Pauza za ručakGrebenom, sa kog se pruža prelep pogled na susednu Bugarsku, dolazimo do samog vrha Tri čuke, odakle se šumskom stazom spuštamo nazad do Arbinja. U povratku, džipom kao u dolasku, obilazak vodopada Tupavica kao i vodopada Draganov vir. Večera. Noćenje.

Doručak.  Kroz velelepna sela Stare, dolazimo do prekrasnog Zavojskog jezera i naše polazne tačke u selu Pakleštica. Priprema opreme i dogovor za predstojeću avanturu. Polazak na kajak avanturu Zavojskim jezerom, divnim meandrima u dužini od 6 km. Dolazak do Gostuškog zaliva i polazak na pešačku turu u trajanju od 30 minuta. Obilazak kamenog sela koje predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu, prirodni i kulturno-istorijski spomenik. Degustacija tradicionalnih domaćih proizvoda u kući naših domaćina uz pauzu za ručak. Nakon svih fakultativnih razgledanja, povratak nazad istim putem kao u dolasku. Pakovanje opreme i povratak ka Beogardu. Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz mini-busom turističke klase,
 • Dva noćenja na bazi dva polupansiona (doručak, večera),
 • Dva ručka u prirodi prvog i drugog dana,
 • Tradicionalni ručak trećeg dana,
 • Vožnja terenskim vozilom,
 • Vožnja kajakom sa pratećom opremom,
 • Usluge pratioca grupe,
 • Usluge licenciranog planinskog vodiča,
 • Troškove organizacije i vođstvo puta.
 • Avionske karte,
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje,
 • Dodatni transferi, aktivnosti, ekskurzije,
 • Individualni troškovi.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Pansion Vrelo se nalazi na 1,5 km ispred sela Jelovice u jednom prekrasnom ambijentu u kome dominira Dojkinačka i Jelovička reka. Posebno se ističe kanjon reke Visočice sa svim ostalim elementima koji čine ambijentalnu celinu. Izletište Vrelo se nalazi na nadmorskoj visini od 730 m. Ovo izletište karakterišu mogućnosti za šetnju, odmor i rekreaciju. Ovo izletište je dobilo ime po Vrelu koje se nalazi u delu izletišta prema selu Jelovici, posebna odlika Vrela je da zbog vazdušnih strujanja ovde nema nikad magle pa predstavlja i svojevrsnu vazdušnu banju. Pansion Vrelo raspolaže sa 14 soba, od toga 2 apartmana, 3 trokrevetne sobe, 3 dvokrevetne i 6 jednokrevetnih soba. Kapacitet 30 osoba.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000033022, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2023. do 13.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.