Fenomenalni Zlatar, meandri Uvca, beloglavi sup, Ledena pećina, vidikovac Molitva III, magični Novi Pazar, Đurđevi stupovi, Petrova crkva u Rasu…

 

Trodnevna avantura u jugozapadnoj Srbiji u delu poznatom kao Starovlaška-raška oblast, u delu Srbije gde se nalaze najstariji kulturno-istorijski spomenici i neka od najlepših prirodnih bogatstava Srbije.

Ukoliko ste sanjali da vidite najlepša čuda Srbije, meandre Uvca, čuvenu Ledenu pećinu i pticu grabljivicu, beloglavog supa izbliza, ova avantura je stvorena za Vas. Uz sve to, jedinstveni Zlatar, domaća hrana i dobrodošlica koju će nam uputiti srdačni domaćini.

Raška oblast je deo jugozapadne Srbije koji je dobio ime po istoimenoj reci. Ovaj prostor je od davnina poznat kao prostor gde je začeta srednjovekovna Srbija. Oblast Stari Vlah je samo jedan njen mali deo, koji se prostire severno od Lima i istočno od Drine. Specijalni rezervat prirode Uvac jedno je od najlepših mesta u Srbiji.

Smešten je najvećim delom na teritoriji opštine Nova Varoš, a jedan deo pripada Sjenici. Izgradnjom tri brane, dolina reke Uvac je pre 3 decenije potopljena i formirana su 3 jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Uvačko jezero je dugačko oko 27 km, dok mu maksimalna dubina dostiže 108 m. Na njemu se nalazi vidikovac Molitva sa kog je pogled na kanjon najlepši. Stariji meštani se sećaju Uvca pre izgradnje brana. Kanjon je tada bio dublji i impresivniji, ali kažu da su zato jezera dala posebnu lepotu ambijentu i da je sada, možda, čak i lepši. U čistim vodama jezera ima 11 vrsta riba: šaran, klen, skobalj, potočna i jezerska pastrmka, mrena, mladica…

I kao po dogovoru, videćemo najveće atrakcije rezervata – beloglavog supa izbliza, meandre Uvca na koje puca neverovatan pogled sa vidikovca Molitva, kao i Ledenu pećinu, jednu od najlepših pećina u Srbiji koja zajedno sa celim Ušačkim pećinskim sistemom čini jedinstven speleološki objekat. Ova pećina je dostupna malom broju ljudi jer se do nje može doći jedino čamcem. Celu priču o samoj pećini dobićete na licu mesta.

Nekad je Uvac bio granica izmedju Turske i Srbije. U samom rezervatu prirode, u kući na jezeru, provodimo sve svoje slobodno vreme. Tu nam je baza za polazak u sve naše avanture. U prizemlju kuće je etno postavka, nesvakidašnji muzej sa starim predmetima iz ovog kraja.

Na povratku kući, posetićemo Đurđeve stupove, manastir posvećen Svetom Đorđu koji se nalazi u Starom Rasu i smešten je na brdu iznad Novog Pazara. Jedan je od najstarijih manastira na tlu Srbije. Na ovom putovanju posetićemo još jednu svetinju koja se nalazi u blizini samog grada, crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, koja predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije.

Plan puta:

Polazak iz Beograda u 08:00 sa parkinga kod Hrama Svetog Save (iza Narodne biblioteke, Skerlićeva ulica). Polazak iz Niša u 08:00 – Trg Vojvode Bojovića, kod Gradske kuće. Vožnja prema Novoj Varoši i Uvačkom jezeru sa usputnim pauzama (kafa u Ovčarsko-kablarskoj klisuri/Kopaoniku, ručak na Zlataru). U popodnevnim časovima dolazak na Uvac. Smeštaj. Zajedničko druženje do večere. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do brane na Uvačkom jezeru odakle krećemo na krstarenje specijalnim rezervatom prirode – Uvac. U fenomenalnoj turi koja u proseku traje oko pet časova, obići ćemo meandre Uvca, vidikovac Molitvu III, Ledenu pećinu i sve to pod budnim okom beloglavog supa. Povratak u smeštaj uz bogat tradicionalni ručak. Slobodne aktivnosti do večere. Noćenje.

Doručak. Nastavak putovanja ka Novom Pazaru uz obilazak Đurđevih stupova i Petrove crkve. Pauza za ručak i kafu u staroj čaršiji. Nakon obilaska povratak ka Beogradu/Nišu. Dolazak u Beograd/Niš u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/minibusom turističke klase po programu
 • Dve noći u kući na Zlataru (etno domaćinstvo Ilić/Šaponjić) u 1/2, 1/3 ili 1/4 sobama
 • Poludnevno krstarenje jezerom drugog dana (meandri Uvca)
 • Uspon na vidikovac Ljuti krš (Molitva III)
 • Obilazak Ledene pećine
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškove organizacije i vođstvo puta
 • Hranu
 • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, foto-aparat, rezervnu obuću i odeću i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Zbog velike gužve na Uvcu i komercijalizacije ovog područja u ponudi imamo dva domaćinstva: Etno kuća Ilić – nalazi se u selu Akmačići, 7 km od Nove Varoši, 3,5 km od Uvačkog jezera na 1000 mnv, okružena četinarima, brezama i cvetnim poljima. Etno domaćinstvo “Šaponjić” – nalazi se u samom rezervatu prirode u blizini jezera. Kuća je na dva nivoa sa upotrebom zajedničke kuhinje i poseduje tri kupatila. U sklopu oba domaćinstva je restoran sa domaćom kuhinjom. U ponudi je:

 • Doručak gibanica sa sirom kao i tradicionalna heljdopilja sa kiselim mlekom 500 dinara
 • Ručak/večerasupa, đuveč, krompir sa kobasicom, roštilj, salata, dezert 600 dinara

Plaćanje za sva putovanja vrši se direktno kod organizatora putovanja, agencije Nature Travel Office. Način plaćanja je bankovni transfer novca ili gotovinsko plaćanje. Prva rata 50 % prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 15 dana pre početka putovanja po srednjem kursu AIK banke. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 7 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 07.02.2023. do 07.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.