Ja ovako zamišljam raj”, izjavio je dr Etkin Klark, direktor Evropske fonadacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova kada je prvi put video planinu Taru.

Planina Tara se nalazi na krajnjem zapadu Srbije, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Oivičena je kanjonom reke Drine na severozapadu, dok je na jugoistoku Kremanska dolina spaja sa Zlatiborom. Izolovanost ove planine učinila je da ona postane skrovito i jedinstveno mesto za sve ljubitelje prirode. Jedan deo planine Tare je 1981. g. proglašen Nacionalnim parkom kao područje sa većim brojem raznovrsnih prirodnih ekosistema od nacionalnog značaja, istaknutih predeonih odlika i kulturnog nasleđa u kome čovek živi usklađeno sa prirodom.

Plan puta:

Polazak grupe sa dogovorenog mesta u jutarnjim časovima. Vožnja prema Nacionalnom parku Tara sa usputnim pauzama radi odmora i fotografisanja. Dolazak u Nacionalni park Tara. Smeštaj u apartmanima pansionskog tipa. Lagana pešačka tura do vidikovca u blizini sa kog se pruža fenomenalan pogled na obronke planine Tare. Večera. Noćenje.

Doručak. Polazak na laganu pešačku turu do vidikovca Sokoline, stene  sa koje se pruža fantastičan pogled na kanjon reke Rače. Na okomitim stenama Sokoline svako od Vas moći će da proba tehniku abzajl, spuštanje užetom niz stenu, i da se oproba u sportskom penjanju na stenama od 20 do 50 metara. Nakon završenih aktivnosti, povratak do domaćinstva. Ručak. Transfer do Mitrovca. Obilazak prirodnog rezervata „Crveni potok”, jedinstvenog staništa omorike na tresetištu. Pešačka tura zahteva lakši nivo fizičke spremnosti. Povratak u smeštaj. Večera. Noćenje

Doručak. Transfer do škole u selu Đurići. Kanjoning avantura kroz kanjon Belog Rzava u trajanju od četiri časa. Ručak u prirodi. Nakon prolaska kroz kanjon planinarskom stazom iznad kanjona, povratak do sela i transfer dalje do smeštaja. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do jezera Zaovine. Celodnevna vožnja kajacima najlepšim rukavcima jezera uz pauzu za tradicionalni ručak u seoskom domaćinstvu. Povratak u smeštaj. Igre iznenađenja na imanju našeg domaćina. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do Mitrovca na Tari. Polazak na pešačku turu uz obilazak najlepših vidikovaca i mesta u NP Tara. Vidikovci u NP Tara su najatraktivnije lokacije sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje i doživljava. Poseta vidikovcu Kozja stena, Banjska stena sa kog se pruža jedinstven pogled na kanjon Drine, Perućac i Republiku Srpsku. Nakon aktivnosti povratak u domaćinstvo. Pakovanje za povratak ka mestu polaska. Dolazak u kasnim večernjim časovima.

Detalji:

  • Prevoz
  • Smeštaj sve vreme boravka u kući na Sokolini
  • Aktivnosti prvog i poslednjeg dana po planu i program
  • Usluge vodiča
  • Organizacija puta
  • Hrana, uz doplatu 15 eura po osobi na bazi PP
  • Ručak, uz doplatu od 9 eura po osobi
  • Alpinizam (spuštanje niz uže, penjanje uz stenu) – 15 evra po osobi
  • Vožnja kajakom – 20 evra po osobi
  • Individualni troškovi

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, foto-aparat, rezervnu obuću i odeću i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Apartmani na Sokolini nalaze se na odličnoj lokaciji, okruženi prelepim livadama, šumama jele, smrče, bukve, koje predstavljaju pravu vazdušnu banju na planini Tari. Povoljna klima ovog područja, nadmorska visina, atmosferski pritisak, njegov sastav i vlažnost, deluju lekovito na ljudski organizam. Na raspolaganju su pet novih i komfornih apartmana smeštenih u objektu izrađenom u planinskom stilu. Na ogromnom imanju nalazi se fudbalski teren sa reflektorima, veliki letnjikovac sa roštiljem, prostrano dvorište sa fantastičnim pogledom na masiv Tare. U sklopu domaćinstva na Sokolini je restoran sa domaćom kuhinjom. U ponudi su tradicionalna jela sa ovih prostora. Cena polupansiona je 15 evra po osobi.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.