Upoznajte netaknutu prirodu, doživite Staru planinu, njenu nesvakidašnju lepotu, moć i čari koje krije u isprepletanim prirodnim i antropogenim motivima.
Ovde ne postoji prirodna monotonija, već samo snaga i divljina planine i jedinstveni osećaj koji Vam pruža boravak na ovom neotkrivenom području.

Stara planina je deo planinskog sistema Balkan, koji se prostire delimično u Srbiji i većim delom u Bugarskoj. Dug je oko 600 km, a širok između 30-50 km. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku i predstavlja produžetak Južnih Karpata.
Skladna mešavina netaknute prirode, zanimljive istorije i bogate tradicije – učinila je tu planinu savršenim mestom za odmor. Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su: Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, impozantne stene Babinog zuba, meandri Temštice…
Region Stare planine je zaštićeno područje I kategorije i ima status parka prirode.
Slika sela podseća na one iz snova, poput davno zaboravljenog raja!

Plan puta:

Polazak iz Beograda u 06:00 časova sa parkinga kod hrama Svetog Save (iza Narodne biblioteke, Skerlićeva ulica). Putem preko Niša, Svrljiga, Periša i Kalne dolazimo na plato ispred novoizgrađenog hotela “Stara planina – Falkensteiner” na prostoru Jabučkog ravništa. Opremanje i polazak na turu. Uspon na Babin zub, vrh koji se nalazi na 1780 mnv, jedan od najlepših vrhova na Staroj planini sa koga je pogled na okruženje nezaboravan. Pauza na vrhu. Silazak sa Babinog zuba na severnu stranu do planinarskog doma. Povratak putem do mesta sa kog smo krenuli u pešačenje. Pešačka tura nije naporna i zahteva lakši nivo fizičke kondicije. Za celu turu je potrebno oko 4, 5 časova. Nakon završene ture, okupljanje grupe i vožnja do sela Ćuštica, gde odlazimo u jedan od najboljih i najlepših privatnih smeštaja na Staroj planini, u konak Sedlar. Konak se nalazi na nadmorskoj visini od 860 m u ataru istoimenog sela. Zbog nadmorske visine i prirode koja ga okružuje smatra se pravom vazdušnom banjom. Do samog smeštaja se dolazi terenskim vozilom putem kroz šumu u nesvakidašnjoj avanturi. Dolazak u smeštaj. Večera. Noćenje.

Doručak. Nakon doručka, pripreme i polazak na turu. Transfer do planinarskog doma na Babinom zubu (1580 mnv), odakle polazimo na uspon na Midžor (2 169 mnv), najviši vrh Stare planine u Srbiji. Od planinarskog doma je udaljen 8, 6 km i to rastojanje u povoljnim vremenskim uslovima se prelazi za oko tri sata. Povratak istom stazom do doma, pakovanje opreme i pripreme za polazak ka Beogradu. Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

• Prevoz
• Smeštaj
• Džip turu
• Usluge licenciranog planinskog vodiča
• Organizaciju i vođstvo puta

• Hranu

• Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Konak “Sedlar” može da ugosti do 30 gostiju. U ponudi su dvokrevetne, trokrevetne i višekrevetne sobe sa kupatilima. U sklopu konaka je restoran sa domaćom kuhinjom. Cenovnik ishrane: • Doručak – (gibanica, proja, kiselo mleko, kajgana, belmuž …) 400 din. • Ručak – (supa, krompir sa kobasicom, pasulj, musaka, punjena paprika, salata …) 600 din. • Večera – (svinjski gulaš, srneći gulaš, makarone sa sirom, kaša sa mesom …) 500 din.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Profil staze prvog dana: Ukupna dužina 17,2 km; ukupni savladani uspon 750 m; najniža tačka 1540 m; najviša tačka 2169 m Profil staze drugog dana: Ukupna dužina 6 km: ukupni savladani uspon 280 m ; najniža tačka 1500 m; najviša tačka 1780 m

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 07.02.2023. do 07.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.