Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

je smešten u istočnom delu Sredozemnog more, u neposrednoj blizini turske obale. Kipar odlikuje veoma povoljan geografski položaj, leži u istočnom Mediteranu, na raskrsnici tri kontinenta: Evrope, Azije i Afrike. Ovo je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru, a sa površinom od 9251 km2, treće je po veličini nakon Sicilije i Sardinije. S obzirom da je Kipar tipično mediteransko ostrvo, ima i tipičnu sredozemnu klimu, i sa oko 340 sunčanih dana godišnje, ovo je najosunčanija država u ovom delu sveta.
I dan danas se nalaze mnogi tragovi drevnih civilizacija – rimske, vizantijske i venecijanske. Glavne privredne aktivnosti ostrva su turizam, trgovačka mornarica, izvoz odeće i farmaceutskih proizvoda. Republika Kipar je članica Evropske unije. Svojom lepotom, bogatom istorijom, brojnim letovalištima i raznovrsnim plažama, Kipar svake godine privlači sve veći broj turista iz celog sveta, pružajući mogućnost sadržajnog odmora i provoda svim generacijama…