U slivu Toponičke reke i bajkovite klisure koju gradi ova reka, na padinama prelepog Kalafata, sakrila se pećina Samar, lepotica jugoistočne Srbije.

Plan puta:

Polazak sa parkinga kod Gradske kuće, Trg vojvode Bojovića u 08:00 časova. Transfer u trajanju od sat vremena u planinsko-brdski prostor znan kao Kafafat. Ovaj prostor, geografski ne tako prostran, odlikuje se velikim brojem kulturno – istorijskih znamenitosti i zaštićenim prirodnim lepotama od izuzetnog značaja. Neka od njegovih lepota su i naš današnji cilj.

Pećina Samar, poznata još i kao Milutinova, po čoveku koji je najviše zaslužan za njeno proučavanje i predstavljanje Srbiji i svetu. Milutin Veljković, poznati srpski speleolog u njoj je proveo 464 dana, time oborio svetski rekord bivakovanja pod zemljom i ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Pećina je impozantna po pronalasku paleontoloških nalaza praistorijskog medveda i lava. Sa ostalim pećinama u okolini čini jedinstveni pećinski sistem koji je pod zaštitom države I kategorije. Pravi je doživljaj proći Samarom. Ukupna dužina svih kanala iznosi 3 197 m. Glavni kanal, sa četiri sifonska suženja, takozvanih vrata, iznosi 1 940 m, tunelskog je tipa i na pojedinim mestima izgleda kao najlepši kanjon što prolazak čini još spektakularnijim. Obiluje mnoštvom virova i kaskada. Od pećinskog nakita, stalaktiti i stalagmiti su manje zastupljeni, dok saliva i bigrenih kadica ima u dovoljnoj količini. Dok se krećete mrežom kanala, bilo glavnim ili bočnim, uživaćete u lavirintu koji oni pružaju. Na samom izlazu, odnosno ulazu potoka Sudvek, koji je napravio ovu pećinu, nalazi se još jedno čudo prirode što prolazak pećinom čini jedinstvenim. Ogromna prerast, (kameni luk) koji se nadvio nad izlazom pećine u visini od 15 metara i u širini od 25 metara, zaokružuje celu avanturu uspešnom i jedinstvenom. Nakon avanture polazak ka Nišu. Dolazak u Niš u popodnevnim časovima. Kraj programa.

NAPOMENA: Prolazak kroz pećinu zavisi od količine padavina, odnosno od klimatsko-meteoroloških uslova. Ako oni to dozvole, prolazak kroz pećinu moguć je u celosti. Za prolazak kroz pećinu potrebna su tri sata, adekvatna oprema, veština i znanje. Ne usuđujte se da prolazite kroz pećinu sami, bez adekvatne opreme i vodiča!

Detalji:

  • Prevoz
  • Opremu potrebnu za obilazak pećine
  • Usluge vodiča i pratioca grupe
  • Organizaciju i vođstvo puta
  • Hranu
  • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 265/2020 izdata od Agencije za privredne registre od 04.02.2020. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000016223 osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 01.01.2020. do 30.09.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.