je primorsko seoce u istočnom delu poluostrva Kassandra i od Soluna je udaljen oko 75 km..Afitos je sačuvao bogato kulturno-istorijsko nasleđe.Prvi pomeni i zapisi o Afitosu sežu još 800 godina pre Hrista.Kako kaže mit u drevna doba kroz njega su prolazile vojskovođe,carevi,osvajači a gotovo čitavih 3000 godina se u njemu prepliću tradicija i priroda.

Treće je po veličini letovalište uz kanal Potidea. Afitos pominju u svojim delima Herodot,Aristotel,Ksenofon kao u ono vreme veoma važan grad Pallini.U vreme vladavine Persijanaca žitelji Afitosa bivaju primorani na vojnu obavezu pa ratuju protiv sunarodnika.Po povlačenju Persijanaca grad se pripojio Atinskom savezu.348 god.p.n.e.grad uništava Filip II kao i ostale na Halkidikiju.Međutim nanovo je obnovljen ubrzo jer se u doba vladavine Antigonida u njemu kovao novac.Novčić je sa jedne strane imao lik Amon Zeusa dok je na drugoj bio prikazan bik.

Današnj Afitos je tradicionalno grčko letovalište sa primesima mediterandkog duha i decenijama unazad je sastajalište zapadnoevropskih turista,koji su ovde otkrili raj i opuštajuću atmosferu.Mesto je vrlo slikovito sa kamenim zdanjima kaldrmisanim sokacima u kojima se nalazei brojne prodavnice i taverne..Sagrađen je na ogromnoj steni sa impresivnim vidikovcem koja se uzdiže nad dugom peščanom plažom pa mnogima liči na ostrvo. More je kod Afitosa kristalno bistro i zadržava toplotu sve do same jeseni.