“Ja ovako zamišljam raj”, izjavio je dr Etkin Klark, direktor Evropske fonadacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova kada je prvi put video planinu Taru.

Planina Tara se nalazi na krajnjem zapadu Srbije, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Oivičena je kanjonom reke Drine na severozapadu, dok je na jugoistoku Kremanska dolina spaja sa Zlatiborom. Izolovanost ove planine učinila je da ona postane skrovito i jedinstveno mesto za sve ljubitelje prirode. Jedan deo planine Tare je 1981. g. proglašen Nacionalnim parkom kao područje sa većim brojem raznovrsnih prirodnih ekosistema od nacionalnog značaja, istaknutih predeonih odlika i kulturnog nasleđa u kome čovek živi usklađeno sa prirodom.

Plan puta:

I dan (28. 04): Polazak iz Niša u 08:00 ­– Trg Vojvode Bojovića, kod Gradske kuće.  Na putu ka planini Tari obilazimo Potpećku pećinu, pećinu sa najvišom ulaznom dvoranom u Srbiji. Dolazak na planinu Taru. Smeštaj u privatnim kućama. Slobodno vreme do večere. Večera. Noćenje.

II dan (29. 04): Doručak. Transfer do Predovog krsta. Uspon na Veliki Stolac 1673mnv, najviši vrh planine Tare, koji se nalazi u B&H. Tura ukupne dužine 17 km zahteva srednji nivo fizičke kondicije. Ručak u prirodi. Povratak istom stazom do Predovog krsta. Transfer do smeštaja. Večera. Noćenje.

III dan (30. 04): Doručak. Transfer do jezera Zaovine. Pripreme za celodnevno ronjenje u jezeru. Poseban užitak ronjenja u ovom jezeru je potopljena šuma i potopljeno selo. Ručak u prirodi. Nakon završenih aktivnosti na jezeru, transfer do smeštaja. Večera. Noćenje.

IV dan (01. 05): Doručak. Transfer do škole u selu Đurići. Kanjoning avantura kroz kanjon Belog Rzava u trajanju od četiri časa. Ručak u prirodi. Nakon prolaska kroz kanjon planinarskom stazom iznad kanjona, povratak do sela i transfer dalje do smeštaja. Večera. Noćenje.

V dan (02. 05): Doručak . Transfer do Sokoline. Planinarska staza dužine tri kilometra vodi nas do Sokolarice, jedinstvene stene sa koje se pruža fantastičan pogled na kanjon reke Rače. Na okomitim stenama Sokolarice svako od Vas će moći da proba tehniku abzajl, spuštanje užetom niz stenu, i da se oproba u sportskom penjanju na stenama od 20 do 50 metara. Ručak u prirodi. Nakon završenih svih aktivnosti, povratak do Sokoline i dalje ka Nišu. Usputne pauze radi odmora. Dolazak u Niš u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz
 • Smeštaj
 • Usluge vodiča
 • Ronjenje
 • Organizacija puta
 • Hrana
 • Ulaznica za Potpećku pećinu – 200 dinara po osobi
 • Uspon na vrh Veliki Stolac – 5 eura po osobi
 • Kanjoning avantura Belim Rzavom – 20 eura po osobi
 • Sportsko penjanje i abzajl – 10 eura po osobi

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, rukavice, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu.

U privatnim apartmanima na planini Tari, Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine. U zavisnosti od broja učesnika avanture, najkasnije 20 dana pre polaska na avanturu imaćemo tačan naziv smeštaja. U svakom domaćinstu možete naručiti hranu, samo to treba uraditi na vreme, prilikom rezervacije. Cenovnik ishrane:

 • Doručak – (gibanica, proja, kiselo mleko, kajgana, belmuž …)  400 din.
 • Ručak – (supa, krompir sa kobasicom, pasulj, musaka, punjena paprika, salata …)  600 din.
 • Večera – (svinjski gulaš, srneći gulaš, makarone sa sirom, kaša sa mesom …)  500 din.
 • Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca, deponovanjem jednog čeka.
 • Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Rok za prijavu: 20 dana pre početka avanture.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 07.02.2023. do 07.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.