Vojvodina – po svemu posebna i jedinstvena. To je baskrajna, plodonosna i blagorodna ravnica, koja je nekada davno, bila dno Panonskog mora. Vojvodina, to su Srem, Banat i Bačka kojima krstare Dunav, Sava i Tisa. Najveći i najznačajniji grad je Novi Sad, koji je ujedno i kulturno i privredno središte Vojvodine. Leži, na obali Dunava u senci moćne Petrovaradinske tvrđave, oslonjen na šumovitu Frušku Goru. Primamljiv je posetiocima zbog svojih lepota a naročito je atraktivan u vreme međunarodnog muzičkog festivala „EXIT”.

Uz samu severnu granicu Srbije, nalazi se Subotica, u čijoj je okolini jedinstveno Palićko jezero, primamljivo zbog izuzetne flore i faune, prelepe i duge obale i odličnih uslova za sportove na vodi. Danas je to prestižna banja i odmaralište, sa prelepim vilama i hotelima. Veoma zanimljiv vojvođanski gradić, nedaleko od Novog Sada, su Sremski Karlovci, koji je nekada bio veliki i važan srpski grad, jer se u njemu nalazilo sedište Karlovačke mitropolije i fascinantan je zbog svoje arhitekture i bogate istorije. Najpoznatije izletište je svakako nacionalni park Fruška Gora, koja na nekim mestima krije pravu divljinu a veštačka jezera daju joj posebnu čar.

Na Fruškoj Gori nalazi se mnoštvo manastira, od kojih je najznačajniji Krušedol. Manastir je zadužbina porodice poslednjih srpskih despota u Sremu – Brankovića. U njemu su sahranjene mnoge znamenite ličnosti srpske istorije. Pored Krušedola tu su još i manastir Vrdnik, poznat i kao Sremska Ravanica, zatim Jazak, Šišatovac i Petkovica.

Najzanimljiviji deo Vojvodine su neprevaziđeni salaši, koji predstavljaju posebnu turističku atrakciju i poslednjih godina doživljavaju veliki procvat, jer se pretvaraju u zanimljive ugostiteljske objekte, zahvaljujući svojoj autentičnosti u etno stilu, sa dobrom kuhinjom i gostoprimljivim domaćinima.