Vodimo vas u avanturu obilaska jedne od najlepših pećina u Srbiji, koja sa Kravljanskom jamom čini drugi po dužini pećinski sistem u našoj zemlji, odmah posle Lazareve pećine.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 9:30 časova. Preko sela Matejevac i Kamenica ulazimo u planinsko-brdski prostor znan kao Kalafat. Ovaj prostor, geografski ne tako prostran, odlikuje se velikim brojem kulturno – istorijskih znamenitosti i zaštićenim prirodnim lepotama od izuzetnog značaja. Neke od njegovih lepota su i naš cilj danas.

Avanturu započinjemo u selu Cerje, gde se u neposrednoj blizini nalazi jedna od najdužih i najstarijih pećina na Balkanu – Cerjanska pećina, poznata još i kao Provalija. Naučnici procenjuju da je nastala pre više od dva miliona godina. Nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika prirode od 1998. godine, kao prirodno dobro prve kategorije. Dužina do sada istraženih pećinskih kanala je oko 7000 metara. Ulaz u pećinu, predstavlja ponor rečice Provalije, koja ponovo izvire na Kravljanskom vrelu.

Tokom ove naše avanture u trajanju oko tri sata, proći ćemo pećinske kanale u dužini od jednog kilometra i uživati u lepotama dvorana bogatih pećinskim nakitom. Ono po čemu je pećina specifična jesu heliktiti, posebna vrsta pećinskog nakita koji prkosi svim zakonima fizike i zemljinoj teži, jer se pružaju u svim pravcima. Krećući se kroz pećinu, srešćemo i vatrenog daždevnjaka, jednog od stanovnika pećine koji se nalazi na listi strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta.

Po obilasku pećine, istim putem kao u dolasku, preko sela Kamenica i brda Čegar, vraćamo se u Niš u popodnevnim satima. Kraj programa.

Fotografije: Olivera Vrećo, Vanja Keser i Pavle Đorđević

Detalji:

  • Prevoz,
  • Licencirane speleo vodiče,
  • Speleološku opremu potrebnu za bezbedno kretanje pećinom,
  • Troškove organizacije i vođstvo puta.
  • Hranu,
  • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, kupaći kostim, peškir, rezervnu odeću i obuću. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.