Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45, a široka 15 km, koja u geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina. Prostire se pravcem severozapad–jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1810 m i počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice. Suva planina je masiv sa izuzetnim pojavnim oblicima kraškog reljefa, riznica sedimenata različite starosti bogatih fosilnom florom, jedinstvena fitocenoza i šumski ekosistem, u okviru kojeg je zastupljeno 1261 biljnih vrsta. Prema nacionalnom zakonodavstvu, proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 07:30 časova. Putem preko Niške Banje i sela u podnožju Suve planine, Jelašnice, Čukljenika, Donje i Gornje Studene, nakon sat vremena vožnje stižemo na start polaska na pešačku turu. Mesto odakle krećemo zove se Bojanine vode i nalazi se na 864 mnv. Kružna pešačka tura jednom od najlepših pešačkih staza na celoj Suvoj planini. Uspon kreće sa Bojaninih voda kroz šumu do Mosora (984 mnv), jednog od najatraktivnijih vrhova na Suvoj planini. Pogled sa Mosora na greben Suve i Zaplanjsku kotlinu je nešto što se pamti dugo. Staza dalje vodi stenovitim delom do samog Sokolovog kamena (1523 mnv), koji ujedno predstavlja najviši vrh opštine Niš. Nakon izvesnog vremena provedenog na vrhu, spuštamo se grebenom do Devojačkog groba (1311 mnv). Kratka pauza na prevoju. Nastavak pešačenja ka najvišem vrhu Suve planine, Tremu. Nakon 1,5h izlazimo na najviši vrh Suve planine, Trem, visok  1810 m. Uživamo u fenomenalnom pogledu na jugoistočni deo Srbije. Ako je vidljivost dobra, pogled dopire sve do Bugarske. Nakon određenog vremena provedenog na vrhu, povratak do Devojačkog groba i dalje kroz šumu na kolski put koji nas vodi do Bojaninih voda. Kratak odmor, presvlačenje i pakovanje za povratak ka Nišu. Dolazak u Niš u večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz,
  • Usluge licenciranog vodiča,
  • Troškove organizacije i vođstvo puta.
  • Hranu,
  • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.