Idemo u celodnevnu avanturu Kalafatom, brdsko-planinskim krajem, prostorom koji geografski nije tako prostran, a ipak se odlikuje velikim brojem kulturno – istorijskih znamenitosti i zaštićenim prirodnim lepotama od izuzetnog značaja. Neki od njegovih potencijala su i naš današnji cilj.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 08:00 časova. U pratnji lokalnog vodiča krećemo se severno od grada, ka selu Kamenica i brdu Čegar, gde ulazimo u brdovito planinski prostor znan kao Kalafat. U panoramskom obilasku videćemo brdo Čegar sa impozantnim spomenikom koji je posvećen stradalim Srbima u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka, kao i stara sela u severnom regionu Niša. Proći ćemo kroz Cerje, gde se u neposrednoj blizini nalazi jedna od najdužih pećina na Balkanu, poznata još i kao Provalija. U selu Miljkovac videćemo ostatke srednjovekovnog grada Železnik, koji datira iz druge polovine XIV veka.

Nastavljamo put premu selu Kravlje. Sa oboda sela krećemo u pešačku turu dolinom Provalijske rečice, koja čini Toponičku reku. Na svom putu do Kravljanskog vrela, izlaznim delom Cerjanske pećine, videćemo crkvu Svete Petke, česmu s kraja XIX veka i stare vodenice. Pešačka tura traje 2 sata.

Sledeća avantura nas čeka u Popšici, gde polazimo na trek do istoimene pećine. Obilazak cele pećine. Pećina je pod zaštitom države kao speleološki spomenik prirode, svrstan u III kategoriju. Popšička pećina je jedna od prvih istraživanih pećina u Srbiji.

Nakon uživanja u šetnji, nastavljamo prema sledećem odredištu – selu Kopajkošara. To je ujedno i poslednja destinacija za danas. U selu Kopajkošari se nalazi jedan od najpoznatijih speleoloških objekata Srbije, pećina Samar. Pećina je poznata i kao Milutinova, jer je poznati srpski speleolog Milutin Veljković u njoj proveo 464 dana. Time je ušao u Ginisovu knjigu i oborio svetski rekord. Pećina je poznata i po pronalasku paleontoloških nalaza praistorijskog medveda. Sa ostalim pećinama u okolini čini jedinstveni pećinski sistem koji je pod zaštitom države I kategorije. U ovoj avanturi, videćemo ulazni deo objekta Samar kao i ulazni kanal pećine Jezave. Nakon obilaska ovih znamenitosti, putem preko Gramade vraćamo se u Niš u kasnim popodnevnim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz
  • Vodiče predviđene programom
  • Speleološku opremu
  • Troškove organizacije i vođstvo puta
  • Hranu
  • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, fotoaparat, rezervne cipele i odeću i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.