Vodimo Vas u jednodnevnu avanturu Kalafatom, brdsko-planinskim krajem, krajem koji odiše prirodom, kulturom i istorijskim znamenitostima

Plan puta:

Polazak sa parkinga kod Gradske kuće, Trg Vojvode Bojovića u 08:00 časova. U pratnji lokalnog vodiča krećemo ka severu uz panoramsko razgledanje grada. Kroz selo Kamenicu i brdo Čegar polazimo na avanturu u brdovito planinski prostor znan kao Kalafat. Ovaj prostor geografski ne tako prostran odlikuje se velikim brojem kulturno – istorijskih znamenitosti i zaštićenim prirodnim lepotama od izuzetnog značaja. Neka od njegovih potencijala su i naš današnji cilj.

U panoramskom obilasku videćemo brdo Čegar sa impozantnim spomenikom koji je posvećen stradalim Srbima u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka. Videćemo stara sela u severnom regionu Niša. Proći ćemo kroz Cerje, gde se u neposrednoj blizini nalazi jedna od najdužih pećina na Balkanu, poznata još i kao Provalija. U selu Miljkovac videćemo ostatke srednjevekovnog grada Železnik, koji datira iz druge polovine XIV veka. Nastavljamo put premu selu Kravlje. Sa oboda sela krećemo u predivnu pešačku turu dolinom Provalijske rečice, koja čini Toponičku reku. Na svom putu do Kravljanskog vrela, izlaznim delom Cerjanske pećine, videćemo crkvu Svete Petke, česmu s’kraja XIX veka i stare vodenice. Pešačka tura traje 2 časa. Sledeća avantura nas čeka u Popšici, gde polazimo na trek do istoimene pećine. Obilazak cele pećine. Pećina je pod zaštitom države kao speleološki spomenik prirode, svrstan u III kategoriju. Popšička pećina je jedna od prvih istraživanih pećina u Srbiji. Nakon uživanja u šetnji, nastavljamo prema sledećem odredištu. To je ujedno i poslednja destinacija za danas. Vodimo Vas u selo Kopajkošara, selo čudnog imena gde se nalazi jedan od najpoznatijih speleoloških objekata Srbije, pećina Samar. Pećina je poznata kao i Milutinova zbog toga što je poznati srpski speleolog, Milutin Veljković u njoj proveo 464 dana. Time je ušao u Ginisovu knjigu i oborio svetski rekord. Pećina je impozantna po pronalasku paleontoloških nalaza praistorijskog medveda.  Sa ostalim pećinama u okolini čini jedinstveni pećinski sistem koji je pod zaštitom države I kategorije. U ovoj avanturi, videćemo ulazni deo objekta Samar kao i ulazni kanal pećine Jezave. Nakon obilaska ovih znamenitosti, putem preko Gramade vraćamo se u Niš. Ostaje nam da se divimo geografskoj celini kakav je Kalafat, da na ovako malom prostoru toliko svega lepog i čudesnog.

Detalji:

  • Prevoz
  • Vodiče predviđene programom
  • Speleološku opremu
  • Troškove organizacije i vođstvo puta
  • Hranu
  • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, fotoaparat, rezervne cipele i odeću i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Prva rata 50 % prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 15 dana pre početka putovanja po srednjem kursu NBS. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 7 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 07.02.2023. do 07.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.