Upoznajte netaknutu prirodu, doživite Staru planinu, njenu nesvakidašnju lepotu, moć i čari koje krije u isprepletanim prirodnim i antropogenim motivima.

Ovde ne postoji prirodna monotonija, već samo snaga i divljina planine i jedinstveni osećaj koji Vam pruža boravak na ovom neotkrivenom području.

Stara planina je deo planinskog sistema Balkan, koji se prostire delimično u Srbiji i većim delom u Bugarskoj. Dug je oko 600 km, a širok između 30-50 km. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku i predstavlja produžetak Južnih Karpata.

Skladna mešavina netaknute prirode, zanimljive istorije i bogate tradicije – učinila je tu planinu savršenim mestom za odmor. Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su: Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, impozantne stene Babinog zuba, meandri Temštice…

Region Stare planine je zaštićeno područje I kategorije i ima status parka prirode. Slika sela podseća na one iz snova, poput davno zaboravljenog raja!

Plan puta:

Polazak grupe iz Niša sa parkinga kod Dis-a u 14 časova. Sastanak sa grupom koja dolazi iz drugih gradova Srbije u vikend naselju Vrelo na Staroj planini u večernjim časovima. Vožnja do Stare planine preko Pirota sa usputnim pauzama. Dolazak u Park prirode Stara planina. U laganoj pešačkoj turi ukupne dužine 7 km, obićićemo jedan od najlepših vidikovca na Staroj planini, vidikovac Kozji kamen. Nastavak puta ka vikend naselju Vrelo. Smeštaj pansionskog tipa. Večera. Noćenje.

Doručak. OPCIJA 1: Transfer do lokaliteta Široke Luke odakle krećemo na naš čarobni trek. Dolinom Jelovičke reke uz Dabidžin potok prvo dolazimo do manjeg a ubrzo zatim i do velikog Koprenskog vodopada, zvanično najvišeg vodopada u Srbiji. Samo penjanje uz vodopad do samog izvorišta Dabidžinog potoka jedno je od najnestvarnijih mesta na celoj Staroj planini. Ubrzo nakon toga dolazi se do samog Koprena, vrha koji se nalazi na 1960 mnv. Nakon određenog vremena provedenog na vrhu grebenom, sa kog se pruža prelep pogled na susednu Bugarsku preko Kata kamena šumskim putem spuštamo se u Široke Luke. Tura, ukupne dužine 22 km zahteva visok nivo fizičke kondicije kao i odličnu spretnost.

OPCIJA 2: U laganoj pešačkoj turi, 8 km ukupne dužine, obići ćemo Tupavicu, jedan od najlepših vodopada u ovom delu Stare planine. Povratak istom stazom do doma u Dojkincima. Nastavak puta do vikend naselja Vrelo, gde ćemo obići jedinstveni fenomen prirode – nestvarno Jelovičko vrelo. Pauza za ručak. Transfer do Slavinje, sela u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Slavinjsko grlo (kanjon), jedinstveni prirodni raritet, gde se slapovi vode presipaju iz jednog u drugi kotao, lonac. Nastavak puta do sela Rsovci. Poseta srednjevekovnom spomeniku, Crkvi Svetog Petra i Pavla, sa freskama iz XII veka. Crkva je posebna jer se nalazi u steni  i u njoj je čuvena ikona Hrista Mladenca. Ova freska je jedinstvena u srpskom fresko-slikarstvu jer je Hristos mlad i ćelav. Ova tura je duga 2,5 km, nije naporna i zahteva lakši nivo fizičke kondicije. Povratak u smeštaj.Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do Rsovaca, prelepog sela koje se smestilo na levoj strani reke Visočice. Polazak na pešačku turu do središnjeg dela kanjona koju gradi sama Visočica. U početku pratimo kolski put koji ide nizvodno do dela gde prerasta u planinarsku stazu, koja se na kraju gubi. Staza više ne postoji i tura prerasta u pravu avanturu. Dolazimo do dela gde se strmo spuštamo niz stenu ka donjem delu kanjona, do samog ulaza u pećinu Vladikine ploče. Visina ulaznog dela pećine je 18, a širina 12 metara. Ukupna dužina istraženih kanala koje ćemo i mi obići iznosi 660 metara. Povratak u smeštaj. Večera. Noćenje.

Doručak. OPCIJA 1: Kroz velelepna sela Stare, dolazimo do prekrasnog Zavojskog jezera i naše polazne tačke u selu Pakleštica. Priprema opreme i dogovor za predstojeću avanturu. Polazak na kajak avanturu Zavojskim jezerom, divnim meandrima u dužini od 6 km. Dolazak do Gostuškog zaliva i polazak na pešačku turu u trajanju od 30 minuta. Obilazak kamenog sela koje predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu, prirodni i kulturno-istorijski spomenik. Degustacija tradicionalnih domaćih proizvoda u kući naših domaćina uz pauzu za ručak.

OPCIJA 2: Kroz velelepna sela Stare dolazimo do autentičnog staroplaninskog sela Topli Do. Polazak na pešačku turu do Donjeg Piljskog vodopada, jednog od najlepših vodopada na Staroj planini. Nakon obilaska Donjeg Piljskog vodopada, neobeleženom stazom uz Lisevski do dolazimo do Gornjeg Piljskog vodopada. Pauza za ručak u prirodi. Povratak kružnim putem do Toplog Dola. Tura, ukupne dužine 9 km, zahteva jači nivo fizičke kondicije.  U povratku, obilazak vodopada Bukovački do, koji se nalazi u neposrednoj blizini puta. Nakon svih fakultativnih razgledanja, povratak ka (Nišu) Beogradu. Dolazak u (Niš) Beograd u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz u oba pravca mini-busom turističke klase na relaciji Niš – Park prirode Stara planina sa svim transferima na destinaciji
 • Tri noćenja u smeštaju Vrelo na Staroj planini u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama
 • Sve pešačke ture navedene programom
 • Usluge pratioca grupe
 • Usluge planinskog vodiča
 • Organizaciju i vođstvo puta
 • Hranu
 • Iznajmljivanje opreme i vožnju kajakom – 15 evra po osobi
 • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: kupaći kostim, peškir, fotoaparat, rezervne cipele i odeću i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Pansion Vrelo se nalazi na 1,5 km ispred sela Jelovice u jednom prekrasnom ambijentu u kome dominira Dojkinačka i Jelovička reka. Posebno se ističe kanjon reke Visočice sa svim ostalim elementima koji čine ambijentalnu celinu. Izletište Vrelo se nalazi na nadmorskoj visini od 730 m. Ovo izletište karakterišu mogućnosti za šetnju, odmor i rekreaciju. Ovo izletište je dobilo ime po Vrelu koje se nalazi u delu izletišta prema selu Jelovici, posebna odlika Vrela je da zbog vazdušnih strujanja ovde nema nikad magle pa predstavlja i svojevrsnu vazdušnu banju. Pansion Vrelo raspolaže sa 14 soba, od toga 2 apartmana, 3 trokrevetne sobe, 3 dvokrevetne i 6 jednokrevetnih soba. Kapacitet 30 osoba. ISHRANA:

 • Doručak: (gibanica, proja, kiselo mleko, kajgana, belmuž …) – 400,00 dinara
 • Ručak: (supa, krompir sa kobasicom, pasulj, musaka, punjena paprika, salata …) – 600,00 dinara
 • Večera: (svinjski gulaš, srneći gulaš, makarone sa sirom, kaša sa mesom …) – 600,00 dinara

Prva rata 50 % prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 15 dana pre početka putovanja po srednjem kursu NBS. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 7 dana pre početka putovanja.

Ako nekom ne odgovara datum polaska, može se priključiti avanturi kad god poželi uz dogovor sa organizatorom. Ako već imate oformljenu grupu od minimum 6-7 učesnika i želite neku promenu postojeće avanture javite se za dodatni dogovor. U samom smeštaju postoji restoran sa izvanrednom domaćom kuhinjom. Rezervacijom avanture u iznosu od 50 % celokupnog iznosa, možete rezervisati i obroke u smeštaju. Tradicionalni ručak poslednjeg dana avanture u selu Gostuša je 800,00 dinara po osobi. Za avanturiste koji dolaze u sopstvenoj režiji, cena se umanjuje za 1.200,00 dinara po osobi. Za avanturiste koji žele da učestvuju u jednodnevnoj avanturi po izboru plaćaju 2.000,00 dinara po osobi. Ako ste ekipa, oformili ste grupu, u dobroj ste psiho-fizičkoj kondiciji, možemo specijalno za vas organizovati našu spektakularnu turu na Staroj. Više o njoj na sledećem linku: https://naturetraveloffice.com/avanture/jeep-tours/balkan-mountains-fairy-tale-of-arbinje/

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.