Rimsko carstvo zaokuplja pažnju arheologa i ljubitelja antičke istorije i kulture, čak i nakon mnogo vekova. Pored brojnih gradova koje su projektovali i izgradili, Rimljani su uzgajali vinovu lozu i pravili vina, naročito u istočnoj Srbiji, gde se do danas se održao kult proizvodnje vrhunskih vina. Kroz istoriju i kulturu, vodimo vas na turu, pre svega namenjenu hedonistima.

Plan puta:

Polazak sa parkinga kod hipermarketa „RODA“ (Vizantijski bulevar 1) u 07:00 časova.

Magistralnim putem preko Svrljiga i prevoja Tresibaba, stižemo u Knjaževac. Obilazak Zavičajnog muzeja u kojem specijalno mesto zauzimaju unikatne u svetu, dvopređne vunene čarape.

U selu Potrkanje obilazimo vinariju Jović uz degustaciju vina i vinske daske sa staroplaninskim proizvodima. Prepoznatljivi su i po uzgajanju autohtone sorte višnje, od koje proizvode vino Višnjica.

Nastavak puta ka arheo-etno parku u Ravni, u čijem sastavu se nalazi nekoliko objekata, poput lapidarijuma iz rimskog doba, starih seoskih kuća sa početka XX veka, muzej vina i u neposrednoj blizini, arheo nalazište Timacum Minus.

Put nas dalje vodi do lokaliteta Feliks Romulijane, palate koja predstavlja umetničko dostignuće kasne antike III i IV veka i koja se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Nakon obilaska nastavljamo do Rajačkih pimnica, vinskog sela izgrađenog od kamena peščara sredinom XIX veka i starog srpskog groblja, koje predstavlja zaštićen spomenik kulture. Ručak u autentičnom vinskom podrumu iz 1878. godine uz degustaciju čuvenih vina Negotinske Krajine i tradicionalnih jela istočne Srbije. Povratak u Niš u večernjim satima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz
  • Usluge turističkog vodiča
  • Ulaznice za muzeje
  • Degustacija u vinariji Jović (pet vrsta vina, vinska daska)
  • Ručak u jednoj od Rajačkih pimnica (voda/rakija/degustacija pet vrsta vina uz ručak)
  • Troškove organizacije
  • Individualne troškove

50% prilikom rezervacije, a preostali iznos do pune cene aranžmana najkasnije mesec dana pred putovanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu AIK banke na dan uplate. Ovaj program je rađen na bazi 16 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.