Beograd, glavni i najveći grad u Srbiji, i jedan od najstarijih u Evropi, smešten na ušću Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Pored Atine najveća je urbana celina na Balkanu. Burna istorija ovog fascinantnog grada traje punih 7 000 godina. Na razmeđi Istoka i Zapada, preko njega su prolazili i ukrštali se putevi kojima su nadirali razni narodi koji su ga osvajali i razarali i iznova gradili i dograđivali. Naseljen je od doba srednjeg neolita, od vremena kada je u njegovoj okolini cvetala vinčanska kultura, koja je bila najnaprednija praistorijska kultura u svetu i izuzetne je arheološke vrednosti.

Keltska plemena osnovala su Singidunum u III veku p.n.e , a Beograd se prvi put pominje 878 godine. Kasnije su došli Grci, a za njima i Rimljani, zatim Huni,Avari, Bugari, Mađari… Prestonica srednjevekovne Srbije postao je za vreme kralja Dragutina i u vreme despota Stefana Lazarevića i to je ostao do današnjih dana.

Beograd okružuju dve prekrasne planine. Jedna je Avala, a druga je Kosmaj. Avala, na kojoj se nalazi spomenik Neznanom Junaku, predstavlja nacionalni park u kome postoji preko 600 vrsti lekovitih biljaka i jedno je od omiljenih izletišta.

Beogradska tvrđava predstavlja muzej na otvorenom i tokom vekova se menjala i razvijala. U njoj se nalazi pregršt spomenika kao što su Sahat-kula, Rimski bunar, Kula Nebojša, kao i predivan i najstariji park Kalemegdan, u kome postoje razni sportski tereni, igrališta za decu i zoološki vrt.

Beograd obiluje crkvama i manastirima od kojih su najpoznatije Saborna crkva, crkva svetog Marka, crkva Ružica, crkva svetog Aleksandra Nevskog, Bogorodičina crkva u Zemunu. Posebno je atraktivan Hram Svetog Save na Vračaru.

U Beogradu postoje i predivna izletišta kao sto su Topčiderki park, Košutnjak, Ada Ciganlija, Tašmajdan, Karađorđev park a sve primamljiviji su i lagumi Beograda, tajanstveni i nedovoljno istraženi .

U poslednjih nekoliko godina Beograd izbija na prvo mesto u Evropi po noćnim zabavama i zato je postao zanimljiv i primamljiv mnogim strancima. Beogradski noćni život nudi raznovrsne oblike zabave tako da svako pronađe nešto za sebe. Za mlade tu su noćni klubovi sa izvrsnim DJ-evima, a za one malo starije tu je uvek dobra, stara Skadarlija, boemski deo grada i stecište najpoznatijih imena kulturnog Beograda.