Olimp – jedinstven, autentičan, simbol Grčke. Olimp je planina na kojoj su prema grčkoj mitologiji živeli bogovi. Najviši vrh planine je Mitikas, sa svojih 2 918 metara. Na planini se nalazi čak 46 vrhova viših od 2000 metara. Olimp je poznat po bogatoj flori, sa oko 1500 biljnih vrsta, od čega 23 endemskih. Olimp je najviša i najlepša grčka planina koja predstavlja netaknutu prirodu, te je od 1983. godine pod zaštitom UNESCO-a, a sama planina ima status nacionalnog parka.

Plan puta:

Polazak iz Beograda sa unapred dogovorenog mesta u 04:00 časova. Putovanje kroz Makedoniju sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Litohoro u popodnevnim časovima. Kratka pauza.

Nastavak puta do mesta Prioni, koje se nalazi na 1050 mnv, odakle krećemo na uspon. Nakon tri sata pešačenja stižemo na plato ispred planinarskog doma „Spilios Agapitos“. Smeštaj u domu ili u šatorima na platou ispred po želji. Večera. Noćenje.

Nakon ranog buđenja, doručka i kafe krećemo na uspon. Laganom stazom od doma, kroz šumu i sipar dolazimo do vrha Skala, na 2863 mnv. Nastavak uspona zahtevnom stazom na najviši vrh Olimpa, Mitikas 2918 mnv. Pauza na vrhu. Povratak do Skale i uspon na vrh Skolio, 2911 mnv. Povratak istom stazom do doma i dalje do Prionija. Povratak u Litohoro. Noćenje u privatnom smeštaju.

Doručak. Opcija 1: Obilazak arheološkog parka Dion i vodopada Orlias u Nacionalnom parku Olimp. Opcija 2: Slobodno vreme na plaži. U popodnevnim časovima povratak ka Srbiji. Dolazak u Niš/Beograd u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz kombijem turističke klase po planu i programu
  • Jedno noćenje u planinarskom domu u višekrevetnim sobama
  • Jedno noćenje u Litohoru u privatnom smeštaju
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Usluge licenciranog planinskog vodiča
  • Organizaciju i vođstvo puta
  • Hranu
  • Ulaznicu za arheološki park Dion (8 EUR)
  • Putno zdravstveno osiguranje po želji (sa doplatom za ekstremne sportove)
  • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili duksericu, rezervne pantalone, naočare, kapu, kremu za sunčanje, kupaći kostim, peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Planinarski dom Spilios Agapitos se nalazi na 2000 mnv i idealan je kao baza za našu avanturu. U domu postoji mogućnost naručivanja hrane i pića.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Za polazak iz Beograda, doplata od 20 € po osobi. Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti.

Organizator putovanja je turistička agencija Lord Travel, licenca OTP 211/2021- A  izdata od Agencije za privredne registre od 30.11.2021. godine. Lord Travel osiguran je Polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 2700924, osiguravača „KOMPANIJA DUNAV OSIGURANJE ADO ” Beograd. Polisa važi od 01.10.2021. do 01.10.2022. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Lord Travel koji su sastavni deo prijave putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 07.02.2023. do 07.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.