Prokletije su planinski venac koji se pruža na području tri države: Crne Gore, Albanije i Srbije (deo Kosova i Metohije). Pripadaju velikom Dinarskom sistemu, koji se proteže od Slovenije do Albanije u dužini od 650 km. Najviši vrh Prokletija i ujedno celog Dinarskog sistema je Maja Jezerce (2694 mnv).

Prokletije ili na albanskom “Bjeshket e Nemuna”, što u prevodu znači proklete ili zabranjene planine, najbolje opisuje ovaj divlji krajolik Balkanskog poluostrva.

Plan puta:

Polazak u popodnevnim časovima sa unapred dogovorenog mesta. Vožnja kroz Srbiju i Crnu Goru sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u dolinu Grbaje u večernjim časovima. Smeštaj. Noćenje.

Opcija 1: Rani doručak. Transfer do Vusanja (12 km od našeg smeštaja u Grbaji). Uspon na najviši vrh Prokletija – Maja Jezerce (2694 mnv), započinje kod bivše policijske stanije u Vusanju, gde staza dalje vodi preko ponora reke Grlje do karaule Zastan koja se nalazi na 1340mnv. Jednom od lepših staza u čitavom masivu Prokletija, kroz dolinu jezera se izlazi na prevoj koji se nalazi na 2277 mnv. Od prevoja do vrha je tehnički, zahtevniji deo staze – kroz stenu, sipar i krušljiv kuloar. Ukupna dužina staze je blizu 30 km sa 2100 m uspona. Potrebno vreme za prelazak staze je 7 časova. Opcija 2: Doručak: Grebenska kružna tura: Volušnica (1879 mnv), Popadija (2057 mnv), Talijanka (2036 mnv). Ukupna dužina staze je blizu 11 km sa usponom od 1100 m. Za ovu turu je potrebno oko 6 sati laganijeg hoda. Povratak u Vusanje i dalje do smeštaja u Grbaji. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do Vusanja u jutarnjim časovima. Iz Vusanja, stazom kroz selo Zarunice izlazimo na prevoj Ćafa Borit, gde strmim terenom nastavljamo do Zla Kolate (2534 mnv), najvišeg vrha Crne Gore. U povratku, istom stazom do Vusanja i dalje do smeštaja kao u dolasku. Staza ukupne dužine 20 km sa usponom od oko 1400 m zahteva srednji nivo fizičke spreme. Večera. Noćenje.

Doručak. Uspon na vrh Očnjak (2185 mnv), najatraktivniji vrh u dolini Grbaje. Stazom kroz šumu i sipara dolazi se do podnožja samog vrha. Završni deo uspona podrazumeva prelazak stenovitog terena sa mestimičnim osiguranjem u vidu sajli. Ukupna dužina staze je blizu 7 km sa ukupnim usponom oko 1000m i zahteva visoku fizičku spretnost. Povratak sa vrha istom stazom kao u usponu. Kratak odmor, pakovanje opreme i polazak ka Srbiji. Dolazak u Srbiju u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz udobnim turističkim kombijem
  • Smeštaj tri noći u privatnom smeštaju u dolini Grbaje
  • Usluge pratioca grupe
  • Usluge planinskog vodiča na destinaciji
  • Organizaciju i vođstvo puta
  • Hranu
  • Individualne troškove

 

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Objekat “Bungalows Katun Maja Karanfil” se nalazi u mestu Gusinje i nudi besplatan Wi-Fi, restoran, terasu i bar. Gosti brvnare mogu da uživaju u doručku na bazi švedskog stola ili kontinentalnom doručku. U okviru objekta Katun Maja Karanfil Bungalows dostupno je dečje igralište. Nakon dana provedenog u vožnji bicikla, skijanju ili pešačenju, gosti mogu da se opuste u vrtu ili zajedničkom salonu.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.