Prokletije su planinski venac koji se pruža na području tri države: Crne Gore, Albanije i Srbije (deo Kosova i Metohije). Pripadaju velikom Dinarskom sistemu, koji se proteže od Slovenije do Albanije u dužini od 650 km. Najviši vrh Prokletija i ujedno celog Dinarskog sistema je Maja Jezerce (2694 mnv).

Prokletije ili na albanskom “Bjeshket e Nemuna”, što u prevodu znači “proklete” ili “zabranjene planine”, najbolje opisuje ovaj divlji krajolik Balkanskog poluostrva.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 12:00 časova. Putovanje kroz Srbiju i Crnu Goru sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Nacionalni park Prokletije u večernjim časovima. Smeštaj u katunima. Večera. Noćenje.

Opcija 1: Rani doručak. Transfer do Vusanja (12 km od našeg smeštaja u Grbaji). Uspon na najviši vrh Prokletija – Maja Jezerce (2694 mnv), započinje kod bivše policijske stanice u Vusanju, gde staza dalje vodi preko ponora reke Grlje do karaule Zastan koja se nalazi na 1340 mnv. Jednom od lepših staza u čitavom masivu Prokletija, kroz dolinu jezera izlazi se na prevoj koji se nalazi na 2277 mnv. Od prevoja do vrha je tehnički, zahtevniji deo staze – kroz stenu, sipar i krušljiv kuloar. Ukupna dužina staze je blizu 30 km sa 2100 m uspona. Potrebno vreme za prelazak staze je 15 časova.

Opcija 2: Doručak. Grebenska kružna tura: Volušnica (1879 mnv), Popadija (2057 mnv), Talijanka (2036 mnv). Ukupna dužina staze je blizu 11 km sa usponom od 1100 m. Za ovu turu je potrebno oko 6 sati laganijeg hoda. Povratak u Vusanje. Transfer do smeštaja. Večera. Noćenje.

Nakon doručka transfer do Vusanja u jutarnjim časovima. Iz Vusanja, stazom kroz selo Zarunice izlazimo na prevoj Ćafa Borit, gde strmim terenom nastavljamo do Zla Kolate (2534 mnv), najvišeg vrha Crne Gore. U povratku, istom stazom do Vusanja i dalje do smeštaja kao u dolasku. Staza ukupne dužine 20 km sa usponom od oko 1400 m zahteva srednji nivo fizičke spreme. Večera. Noćenje.

Doručak. Uspon na vrh Očnjak (2185 mnv), najatraktivniji vrh u dolini Grbaje. Stazom kroz šumu i preko sipara dolazi se do podnožja samog vrha. Završni deo uspona podrazumeva prelazak stenovitog terena sa mestimičnim osiguranjem u vidu sajli. Ukupna dužina staze je blizu 7 km sa ukupnim usponom oko 1000 m i zahteva visoku fizičku spretnost. Povratak sa vrha istom stazom kao u usponu. Kratak odmor, pakovanje opreme i polazak ka Srbiji. Dolazak u Srbiju u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/mini-busom turističke klase po programu
 • Tri noćenja sa doručkom u katunu
 • Uspon na sve vrhove navedene programom
 • Korišćenje neophodne tehničke opreme drugog i četvrtog dana
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Usluge licenciranog planinskog vodiča
 • Organizaciju i vođstvo puta
 • Ostale obroke
 • Dodatne kamp usluge
 • Putno zdravstveno osiguranje po želji (sa doplatom za ekstremne sportove)
 • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili duksericu, rezervne pantalone, naočare, kapu, kremu za sunčanje, kupaći kostim, peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Našu ponudu čine atraktivni katuni/kampovi u podnožju masiva. Od toga u kom kampu smo smešteni, zavisi od raspoloživosti kapaciteta u datom trenutku. Objekat “Bungalows Katun Maja Karanfil” se nalazi u mestu Gusinje i nudi besplatan Wi-Fi, restoran, terasu i bar. Gosti brvnare mogu da uživaju u doručku na bazi švedskog stola ili kontinentalnom doručku.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Moguće je organizovati terensko vozilo prvog i drugog dana programa, kako bi se put, odnosno kilometraža znatno skratila i samim tim olakšala uspon. Doplata, u zavisnosti od grupe je od 5 do 10 evra po osobi. Za polazak iz Beograda, doplata od 20 evra po osobi u dinarskoj protivvrednosti. Prevoz iz Beograda se organizuje za grupu od minimum 6 putnika. Organizator zadržava pravo da, u slučaju nepredviđenih okolnosti, promeni plan i program puta, najkasnije dva dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Lord Travel, licenca OTP 211/2021- A izdata od Agencije za privredne registre od 30.11.2021. godine. Lord Travel osiguran je Polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 2700924, osiguravača „KOMPANIJA DUNAV OSIGURANJE ADO” Beograd. Polisa važi od 01.10.2021. do 01.10.2022. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Lord Travel, koji su sastavni deo prijave putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 07.02.2023. do 07.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.