Prokletije su planinski venac koji se pruža na području tri države: Crne Gore, Albanije i Srbije (deo Kosova i Metohije). Pripadaju velikom Dinarskom sistemu, koji se proteže od Slovenije do Albanije u dužini od 650 km. Najviši vrh Prokletija i ujedno celog Dinarskog sistema je Maja Jezerce (2694 mnv). Prokletije ili na albanskom “Bjeshket e Nemuna”, što u prevodu znači proklete ili zabranjene planine, najbolje opisuje ovaj divlji krajolik Balkanskog poluostrva

Plan puta:

U zavisnosti od mesta dolaska grupe (Beograd, Niš, Podgorica, Priština, Sofija…), transfer do Babinog Polja u večernjim časovima. Smeštaj u planinarskim katunima na 1450 mnv. Večera. Noćenje.

Ukupna dužina staze: 25 km; najniža tačka na stazi: 1652 mnv; najviša tačka na stazi: 2656 mnv; ukupni savladani uspon: 1400 m

Doručak. Transfer terenskim vozilima kolskim putem od Babinog polja (1450 mnv) do katuna Bogićevice (1652 mnv). Odavde počinje naša pešačka tura, koja vodi preko prevoja Tromeđa i dalje patrolnom stazom po samoj graničnoj liniji sa Albanijom. Uskoro dolazimo do prvog, a ubrzo i ostalih jezera u podnožju Đeravice. Nastavljamo stazom dalje do grebena i do samog vrha koji se nalazi na 2656 mnv. Đeravica je ujedno i drugi po visini vrh čitavih Dinarskih planina koje se protežu od Slovenije do Albanije. Nakon vremena provedenog na vrhu, istom stazom se vraćamo do polazne tačke i dalje do našeg smeštaja. Večera. Noćenje.

Ukupna dužina staze: 10km; najniža tačka na stazi: 1715 mnv, najviša tačka na stazi: 2358 mnv; ukupni savladani uspon: 600 m

Nakon doručka, transfer terenskim vozilima kolskim putem od Babinog polja (1450 mnv) do katuna Bajrovića (1715 mnv), odakle krećemo na pešačku turu. Prvi deo staze, od katuna vodi kroz šumu do Hridskog jezera (1970 mnv), a od jezera nastavlja strmom stazom do Hridskog krša (2358 mnv). Povratak istom stazom sa dužom pauzom na jezeru radi odmora i uživanja. Povratak do Babinog polja i dalje transfer kombijem do doline Grbaje. Smeštaj u katunima Maja Karanfil. Večera. Noćenje.

Ukupna dužina staze: 14 km; najniža tačka na stazi: 1150 mnv; najviša tačka na stazi: 2480 mnv; ukupni savladani uspon: 1650 m

Doručak. Uspon kreće iz doline Grbaje, stazom koja vodi kroz šumu. Po izlasku iz šume nastavljamo siparom do Krošnjinog prolaza i dalje stmom stazom do Severnog vrha (2460 mnv) i kamenitim grebenom do Velikog vrha (2480 m). Povratak preko Krošnjinog prolaza i Šupljih vrata do dela staze koja se odvaja ka vrhu Očnjak (2185 nmv). Strm travnati teren nas dovodi do prevoja odakle kreće eksponirani deo staze koji je obezbeđen sajlama. Povratak u smeštaj. Večera. Noćenje.

Ukupna dužina staze: 11 km; najniža tačka na stazi: 1150mnv; najviša tačka na stazi: 2057 mnv; ukupni savladani uspon: 960 m

Doručak. Uspon kreće iz doline Grbaje stazom koja vodi kroz šumu. Po izlasku iz šume nastavljamo strmim travnatim delom do vrha Volušnice, odakle se pruža fantastičan pogled prema stenovitim Karanfilima. Nastavljamo dalje strmom grebenskom stazom prema Talijanki i dalje do Popadije. Sa vrha Popadije spušta se strmom stazom na prevoj ispod Volušnice i dalje kroz šumu do doline Grbaje. Večera. Noćenje.

Ukupna dužina staze: 29 km; najniža tačka na stazi: 1340 mnv; najviša tačka na stazi: 2694 mnv; ukupni savladani uspon: 1350 m

Doručak. Transfer do Vusanja (12 km od našeg smeštaja u Grbaji). Uspon na najviši vrh Prokletija – Maja Jezerce (2694 mnv), započinje kod bivše policijske stanije u Vusanju, gde staza dalje vodi preko ponora reke Grlje do karaule Zastan koja se nalazi na 1340mnv. Jednom od lepših staza u čitavom masivu Prokletija, kroz dolinu jezera se izlazi na prevoj koji se nalazi na 2277 mnv. Od prevoja do vrha je tehnički, zahtevniji deo staze – kroz stenu, sipar i krušljiv kuloar. Ukupna dužina staze je blizu 30 km, sa 1350 m uspona. Potrebno vreme za prelazak staze je 12 časova.  Povratak u Vusanje i dalje do smeštaja u Grbaji. Večera. Noćenje.

Nakon doručka i kafe, pakovanje opreme i transfer ka aerodromu. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz mini-busom turističke klase
  • Dva noćenja u katunima na Babinom polju ili objektu u Vojnom selu i četiri noći u katunu u dolini Grbaje
  • Vožnja terenskim vozilom navedena u programu
  • Usluge pratioca grupe
  • Usluge planinskog vodiča
  • Organizacija i vođstvo puta

 

  • Ishrana
  • Međunarodno zdravstveno osiguranje
  • Individualni troškovi

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

# Babino polje – smeštaj u domu odnosno „planinarskom naselju Hrid“. Naselje raspolaže sa 30 kreveta u više objekata (3 veća, 3 manja i 1 spratni). Bungalovi u okviru PD Hrid, raspolažu sa svim potrebnim planinarskim uslovima smeštaja. # Objekat “Bungalows Katun Maja Karanfil” se nalazi u mestu Gusinje i nudi besplatan Wi-Fi, restoran, terasu i bar. Gosti brvnare mogu da uživaju u doručku na bazi švedskog stola ili kontinentalnom doručku. U okviru objekta Katun Maja Karanfil Bungalows dostupno je dečje igralište. Nakon dana provedenog u vožnji bicikla, skijanju ili pešačenju, gosti mogu da se opuste u vrtu ili zajedničkom salonu. # Na jedan kilometer od Plava, u Vojnom selu, na oko 6,5 ha porodičnog imanja braće Turković, smešteno je Komnenovo etno selo. Samo selo je zamišljeno kao mjesto koje vas vraća u nekadašnji život, podsećajući na život predaka i njihovu vezanost za rodni kraj i rodno ognjište, na njihov način življenja. Uz mnoštvo detalja sakupljenih na ovim prostorima, uz korišćenje prirodnih materijala pri izgradnji, imate utisak da ste se vratili u život koji je bio itekako bezbrižniji nego sadašnji. Na samoj obali Plavskog jezera sagrađen je hotel „Kula Damjanova“ koji svojim stilom gradnje predstavlja neobičan spoj kamena i drveta svojstven ovom podneblju. Komnenovo etno selo nudi smeštaj u hotelu „Kula Damjanova“ u komfornim sobama i apartmanima. Hotel raspolaže sa 85 ležajeva u komfornim sobama i apartmanima opremljenim u etno stilu opremljenim internetom, kablovskom TV, sefom, kupatiloma sa hidromasažnim kabinama. Tu su i seoske kuće koje vrhunskim komforom i opremljenošću mogu da zadovolje najprobirljivije zaljubljenike u seoska domaćinstva.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 30 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 07.02.2023. do 07.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.