Balkan – Istočna Srbija i Zapadna Bugarska

Jedinstvena turistička tura koja obuhvata najatraktivnija mesta u istočnoj Srbiji i zapadnoj Bugarskoj. Predstavlja svojevrsno putovanje kroz vreme, istoriju, tradiciju, kulturu i običaje dva naroda.

Balkan je poluostrvo na jugu evropskog kontinenta. Bogovi su ovom delu naše planete dali skoro sve što su imali i mogli. Okružili su ga sa pet mora, a to su: Jonsko, Jadransko, Sredozemno, Egejsko i Crno. Podarili su njegov kontinentalni deo bogatstvom voda, planina, šuma i livada. Oni su mu dali život, odredili ga za kolevku najranije civilizacije, koja datira još od praistorije, od ledenog doba i prvih ljudskih pećinskih zajednica, o čemu svedoče bogata arheološka nalazišta koja otkrivaju samo mali deo života na ovom prostoru i tajnu ljudskog postojanja kroz periode neolita, bronzanog i gvozdenog doba, rimskog perioda, srednjeg veka itd.

Iako je obdaren mnogim bogatstvima, prati ga i prokletstvo: da bude veza između Evrope i ostatka sveta, da se za njega iznova bore i velike i male imperije, da bude mesto gde će mnoge civilizacije ostavljati tragove svog prisustva, sačuvane u raznim arheološkim nalazištima. Dakle, nema manjeg prostora sa više istorije ljudskog života, istorije koja je tako složena, slojevita, još uvek nerazumljiva i tajnovita, ali ipak privlačna za istraživanje.

Plan puta:

Polazna i završna tačka putovanja je u Sofiji (Bugarska). U sentru grada posetićemo hram Sv. Aleksandra Nevskog, Sabornu crkvu, crkve Svete Nedelje i Svete Sofije, rotondu Svetog Đorđa, kao i Narodni istorijski muzej. Putovanje se nastavlja do Praveca, gde posećujemo kuću bivšeg predsednika Bugarske – Todora Živkova. Transfer do Vršeca, banjskog centra u severozapadnom delu Bugarske.

Na pola puta od Vršeca nalazi se klisurski manastir Sv. Ćirilo i Metodije. Osnovan je 1240. godine kada se zvao Vršecki manastir. Manastir su u tri navrata rušili Turci. Klisurski manastir je 1869. godine obnovio arhiepiskop Antim Damjanov. Put nastavljamo ka Berkovici gde obilazimo Etnografski muzej i kuću Ivana Vazova, kao i tzv. Sahat kulu koja se nalazi u samom centru grada. Put nas dalje vodi do Montane gde ćemo videti bogatu kolekciju istorijskih spomenika u Lapidarijumu.

Narednog dana nastavak puta do Belogradčika, grada poznatog po svojim stenama i tvrđavi. Pre nekoliko miliona godina ovo mesto je zapravo bilo morsko dno te su se tako oblikovale stene neverovatnih kontura i veličina koje se prostiru na površini od oko 30 km2. Meštani ih nazivaju različitim imenima kao što su: Učenica, Kaluđer, Medved i dr. Na nekih 18 km od Belogradčika nalazi se pećina Magura poznata po pećinskim crtežima starim preko 8000 godina. Sledeće odredište nam je Vidin, gde živopisne obale Dunava čuva srednjevekovna tvrđava „Baba Vida“.

Četvrtog dana put nas vodi u Srbiju, gde nakon posete Narodnom muzeju koji se nalazi u samom centru grada Zaječara dolazimo do Gamzigrada i arheološkog nalazišta koje nas svojom carskom palatom „Felix Romuliana“ vraća u III vek i doba Rimskog carstva. Nastavljamo do Lazareve pećine blizu Bora – jedne od najlepših u ovom delu Srbije.

Put nastavljamo ka Nišu. Obilazak jedinstvenih spomenika: Čegar, Ćele Kula i Niška tvrđava, koja se nalazi u samom srcu grada. Put nastavljamo ka jugu do Leskovca i Vranja. Jedna od najlepših kuća u Leskovcu je Gradska kuća stara preko 150 godina, reprezentativni primer balkanskog stila gradnje tog doba. U neposrednoj blizini se nalaze izuzetne crkve Svete. Trojica i Odžaklija. Dalje, ka jugu, stižemo do Vranja, gde obilazimo Narodni muzej, kuću Bore Stankovća, poznatog srpskog pisca i crkvu u samom centru grada.

Šestog dana prolazimo pored Vlasinskog jezera poznatog po svojim plutajućim ostrvima i nastavljamo dalje, ka Bugarskoj, do grada Ćustendila gde obilazimo Regionalni istorijski muzej i divimo se srednjevekovnim freskama u crkvi Svetog Đorđa i ostacima rimske tvrđave u parku Hisarlaka.

Detalji:

  • Prevoz udobnim turističkim kombijem po programu
  • Smeštaj pet noći u pansionima, etno domaćinstvima i hotelima
  • Ulaznice za lokacije navedene u program
  • Usluge licenciranih vodiča na destinaciji
  • Međunarodno zdravstveno osiguranje
  • Organizacija i vođstvo puta
  • Individualni troškovi
  • Troškovi transfera novca

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Etno domaćinstva, hoteli, privatan smeštaj (1/2, 1/3 i 1/4).

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023-A, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 3000001622, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2023. do 13.02.2024. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.