Bila jednom jedna zemlja na brdovitom Balkanu od Vardara do Triglava. Imala sve najlepše. Najlepše more, planine, reke, najlepša žitna polja, vinograde i voćnjake. Bila kulturna prestonica i sportska velesila – pozornica filmskih festivala, muzičkih događanja, pesničkog i naučnog stvaralaštva. Zemlja u koju se rado dolazilo i rado ostajalo. Odavno više ne postoji jer su unutar njenih granica postavljene nove granice i stvorene nove države i nove nacije, ali još uvek ima sve najlepše i još uvek se rado posećuje. Velika tura pod nazivom “Bila jednom jedna zemlja” u to će vas uveriti.

Tura uključuje razgledanje svih sedam država koje su devedesetih izašle kao nezavisne, (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija), države koje su nekada činile veliku i moćnu Jugoslaviju, zemlju koja je bila simbol jednog vremena. Turi je dodata i Albanija zbog bolje logistike organizacije same rute, a i zbog toga što je Albanija imala veliki uticaj u kreiranju zajedničke istorije. Videćemo i posetiti najznačajnije gradove, nacionalne parkove i prirodne lepote ove zemlje uz priču naših izvanrednih lokalnih vodiča.

Plan puta:

Dobrodošlica na aerodromu u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, gde započinjemo našu balkansku turu. Transfer do hotela. Smeštaj i večera u hotelu. Noćenje.

Transfer: 110 km

Nakon doručka sledi fenomenalna pešačka tura, istorijskim gradskim jezgrom Ljubljane, kako bi smo istražili sve glavne znamenitosti i kroz njih upoznali istoriju grada, arhitekturu i način života u prošlosti i sadašnjosti. Nakon šetnje centrom grada, posetićemo gradski zamak, koji se nalazi iznad Ljubljane i sa kog pogled na grad ostavlja bez daha. Transfer do Bleda. Božanstven i leti i zimi, a tek u proleće. Bajka! Magnetno privlači posetioce vanvremenskom lepotom. Pauza za ručak. Povratak u Ljubljanu u večernjim satima. Večera. Noćenje.

Transfer: 130 km

Nakon droučka, transfer do Postojnske jame, nesvakidašnje geološke atrakcije duge 25 km, za posetioce otvorene u dužini od 5 km. Jednu od najvećih i sigurno najposećenijih pećina u Evropi, do sada je obišlo 30 miliona posetilaca. Nastavak puta ka Piranu, gradiću na samom rtu piranskog poluostrva, sa prepoznatljivom venecijansko-gotskom arhitekturom iz davnih vremena. Pauza za ručak. Dolazak u Portorož – luka ruža, elitno letovalište i omiljena destinacija, mondensko mesto sa mnogo kulturnih manifestacija. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

Transfer: 280 km

Doručak, napuštanje hotela i polazak ka Hvatskoj. Prvo mesto koje obilazimo u Hrvatskoj je predivna Opatija. Grad je poznat po kulturnim dešavanjima – festivalima, koncertima, izložbama, sportskim manifestacijama. Na putu ka Plitvičkim jezerima napravićemo pauzu za ručak u predivnom restoranu u Josipdolu. Dolazak u NP Plitvice. Smeštaj u apartmane. Večera. Noćenje.

Plitvice su fenomen prirode, božanskih sila ili, naprosto, magija. 16 jezera blistavo smaragdne boje su na različitim nadmorskim visinima, te se voda u slapovima preliva iz jednog u drugo. Dan provodimo u odmoru, relaksaciji i šetnji NP Plitvička jezera.

Transfer: 260 km

Nakon doručka u nacionalnom parku, krećemo ka Trogiru. Grad leži na malom ostrvu u morskom tesnacu između kopna i ostrva Čiova, sa kojim je spojen mostovima. Dragulj srednje Dalmacije, pod zaštitom je UNESCO. Krase ga velelepne crkve, kule, palate. Tvrđava Kamerlengo je veličanstveno zdanje iz XV veka, sa čijeg se vrha pruža veličanstven pogled na grad i okolinu. Pauza za ručak. Nastavak puta ka Splitu. Obilazak drugog grada po veličini u Hrvatskoj, značajno kulturno i istorijsko sedište Hrvatske. Uvršten je u UNESCO popis svetske baštine. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

Transfer: 170 km

Doručak. Obilazak Dioklecijanove palate. Nastavak puta ka Bosni i Hercegovini. Dolazak u Međugorje, gde obilazimo crkvu Svetog Jakova. Pauza za ručak. Nastavak puta ka Mostaru. Okružen planinama Velež i Prenj u srcu Hercegovine u sunčanoj mostarskoj kotlini na obalama Neretve, smestio se romantični, atraktivni, zanimljivi Mostar. Duša Mostara je impozantni stari most sa kulama, oko koga se „sve dešava“ jer tu je šetalište, baščaršija, kujundžiluci, pa je to i najzanimljiviji i najposećeniji deo grada a pod zaštitom UNESCO-a. Grad pesnika i sevdaha. Večera. Noćenje.

Transfer: 130 km

Nakon doručka vožnja ka prestonici BiH. U plodnoj sarajevskoj kotlini koju okružuju predivne planine Bjelasica, Jahorina, Igman, Romanija, Trebević, na obalama razuzdane reke Miljacke, smestilo se Sarajevo, glavni privredni, kulturni i ekonomski grad BIH. Vekovima pod uticajem moćnih sila istoka i zapada ovo je pravi kosmopolitski grad u kojem se na maloj udaljenosti nalaze pravoslavne i katoličke crkve, sinagoge i džamije, stari i novi mostovi na Miljacki, baščaršija sa svojim prepoznatljivim orijentalnim šarmom. Obilazak grada sa lokalnim vodičem nakon smeštaja u hotel. Večera. Noćenje.

Slobodan dan za istraživanje grada i okoline u sopstvenoj režiji. U dogovoru sa našim vodičem možete rezervisati jednu od nekoliko fenomenalnih tura Sarajevom: poseta vrelu Bosne, izlet na Trebjevič, poseta Jahorini – olimpijskoj lepotici iz 1984. g.

Transfer: 240 km

Doručak. Vožnja ka Trebinju, gradu sa izuzetnim geografskim položajem, mediteranskom klimom i velikim brojem sunčanih dana, smešten na pitomim padinama Leotara u plodnom trebinjskom polju, vekovima se smatra jednim od najlepših gradova BiH. Reka Trebišnica, nekada najveća ponornica u Evropi, sa monumentalnim mostovima i drvoredom stoletnih platana, zaštitni je znak ovog grada. Obilazak grada uz pauzu za ručak. Nastavak puta ka Dubrovniku. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

Doručak u hotelu. Razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča: Stradun, dubrovačka katedrala – crkva Svetog Vlaha, gradski trg, Orlandov stub, palata Sponza, Onofrijeva česma, kule Revelin i Mulo – veličanstven grad, muzej pod otvorenim nebom, arhitektonska raskoš savršenog sklada i lepote. Pauza za ručak. Slobodno vreme. Noćenje.

Transfer: 125 km

Nakon doručka nastavak vožnje čuvenom jadranskom magistralom. Dolazak u Herceg Novi. Smešten na samom ulazu u živopisni bokokotorski zaliv, Herceg Novi terasasto se spušta sa visokog Orjena u prelepo Jadransko more. Pauza za ručak. Nastavak vožnje duž Boke – kraljice Jadrana. Dolazak u Perast. Jedinstven gradić, u svemu poseban, smešten u podnožju brda Sv. Ilija, nasuprot tesnacu Verige – kameni grad sa samo jednom ulicom uz more i 350 stanovnika, grad muzej. Nastavak puta ka Budvi, prestonici crnogorskog turizma. Naročito je atraktivan stari deo grada, smešten na grebenu, opasan zidinama, odakle puca pogled na budvansku rivijeru, ribarske, brodiće, luksuzne jahte. To je muzej pod otvorenim nebom i pod zaštitom je UNESCO. Smeštaj u hotel. Noćenje.

Transfer: 120 km

Dan započinjemo fenomenalnom pešačkom turom starim gradom Kotora, gde obilazimo najlepše znamenitosti, uključujući gradske zidine, palate, crkvu Svetog Trifuna. Putovanje nastavljamo vožnjom životopisnim putem iznad Bokokotorskog zaliva do istorijske prestonice Crne Gore – Cetinja. Grad muzej smešten u krševitom podnožju Lovćena u cetinjskom polju, glavni počasni grad sa manastirima, muzejima, bibliotekama, galerijama, umetničkim akademijama. Cetinjski manastir je riznica kulturnog blaga crnogorske istorije, kulture, nauke. U njemu se nalazi velika duhovna relikvija, desna ruka Jovana Krstitelja, kojom je krstio Isusa. Na 15 kilometara od Cetinja je Lovćen, gde je na 1600 m nadmorske visine izgrađen mauzolej, rad poznatog vajara Ivana Meštrovića. Ovde počiva najpoznatiji crnogorski vladika Petar drugi Petrović Njegoš, pesnik, autor predivnog Gorskog Vjenca. Povratak u Budvu. Slobodno vreme.

Transfer: 200 km

Doručak. Nastavak vožnje ka Albaniji uz usputne pauze radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Skadar, privredni, ekonomski, kulturni i turistički centar Albanije, grad sa 90 hiljada stanovnika, smešten u pitomoj i plodnoj dolini Skadarskog jezera. Jedan je od najstarijih, drevnih gradova Balkana. Pauza za ručak. Nastavak vožnje ka Kruji, koji važi kao jedan od najlepših gradova Albanije i rodno mesto jednog od najčuvenijih albanskih junaka Skender bega. Poseta Skenderbegovoj tvrđavi iz 6. veka, u okviru koje se nalaze istorijski i etnografski muzeji. Odlazak do karakterističnog starog bazara, gde se mogu naći ručno rađeni ćilimi, proizvodi od alabastera i mnoge druge rukotvorine. Nastavak puta do prestonice Albanije. Smeštaj u hotel. Večernja šetnja Tiranom: Saborna crkva, Katolička katedrala, Etem begova džamija, Nacionalno-istorijski muzej, Skenderbegov trg. Noćenje.

Transfer: 130 km

Vožnja živopisnim predelima Albanije ka Makedoniji. U popodnevnim časovima dolazak u Ohrid, gde vreme provodimo šetajući njegovim čarobnim, uskim sokacima. Ohrid je veličanstveni grad predivnog jugozapadnog dela Makedonije i vodeći letnji turistički centar zemlje, za koji kažu da je duša Balkana i, svakako, kolevka slovenske pismenosti. Zahvaljujući svojim izvanrednim prirodnim lepotama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, Ohrid je od 1979. godine deo UNESCO svetskog kulturnog nasleđa.

Transfer: 60 km

Fakultativno: Sveti Naum. Transfer do Manastira Sveti Naum – obilazak manastira i izvorišta Crnog Drima. Pauza za ručak. Panoramsko razgledanje muzeja na vodi. Povratak u Ohrid uz obilazak UNESCO znamenitosti – crkve Sveti Pantelejmon, Sveti Jovan Kaneo, Crkva Svete Sofije, Crkva Bogorodice Perivlepte. Poseta zelene pijace i filigranske radionice, koja na tradicionalni način proizvodi čuveni Ohridski biser. Večera u nekom od tradicionalnih restorana. Noćenje.

Transfer: 170 km

Doručak. Vožnja ka Tetovu. Panoramsko razgledanje grada uz obilazak Šarene džamije sagrađene u VX veku. Nastavak puta ka Skoplju. Obilazak grada sa lokalnim vodičem: Kapija Makedonije, Trg Makedonija, zgrada Narodne banke, palata Mazura, Spomen kuća Majke Tereze. Kamenim mostom ćemo preći reku Vardar i obići Staru skopsku čaršiju, najveću na Balkanu. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme do večere. Noćenje.

Transfer: 250 km

Nakon doručka vožnja ka Prištini. Panoramsko razgledanje grada. Obilazak manastira Gračanice, zadužbine srpskog kralja Milutina iz XIV veka, koja prestavlja jedan od najznačajnijih spomenika srpske kulture. Pauza za ručak. Nastavak puta ka Nišu. Smeštaj u hotel. Večernja šetnja sa lokalnim vodičem gradskim jezgrom: zgrada Banovine, Tvrđava, Trg kralja Milana, Obrenovićeva ulica, Kazandžijsko sokače. Večera. Noćenje.

Transfer: 225 km

Doručak. Poseta Ćele-kuli, spomeniku kulture od izuzetnog značaja. Nastavak puta ka Resavskoj pećini. Resavska pećina je najpoznatija i najposećenija pećina u Srbiji. Ukupna dužina kanala trenutno iznosi 4,5 km, dok je za posetioce uređena staza u dužini od 800 metara. U neposrednoj blizini pećine nalazi se vodopad Lisine, jedan od najpoznatijih vodopada u Srbiji. Sa izvorom reke Vrelo zaštićen je kao spomenik prirode od izuzetnog značaja. Pauza za ručak. Nakon ručka, obilazak manastira Manasije, jednog od najznačajnijih spomenika srednjevekovne srpske kulture. Građena je između 1407. i 1418. godine. Manastir je bio duhovno, kulturno, umetničko i književno sedište Srbije. Nakon obilaska manastira, nastavak puta ka Beogradu. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme do večere. Noćenje.

Nakon doručka razgledanje Beograda. U panoramskom obilasku grada videćemo najvažnije spomenike koji su obeležili istoriju našeg glavnog grada: Hram Svetog Save, Trg Slavija, Palata Srbije, Novi i Stari dvor, Narodno pozorište, Narodni muzej. Vrhunac obilaska je pešačka tura na koju krećemo od tvrđave. Beogradska tvrđava predstavlja muzej na otvorenom koji se vremenom menjao i razvijao. Unutar tvrđave nalaze se brojni spomenici poput: Sahat kule, Rimskog bunara, kapija… Nakon beogradske tvrđave prošetaćemo čuvenom Knez Mihailovom ulicom, gde ćemo videti mnoge arhitektonske spomenike XIX veka: zgradu Narodne banke, staru kafanu “Znak pitanja”, konak kneginje Ljubice. Obićićemo Beton halu gde ćemo imati pauzu za ručak. Nakon ručka, svako ko želi može na vožnju brodom Dunavom i Savom (1,5h) i videti grad iz drugačije perspektive. Tokom vožnje vodič će vam pričati o burnoj prošlosti Beograda. Tradicionalna večera uz muzički program u Skadarliji, čuvenom boemskom delu grada. Noćenje.

Transfer: 395 km

Doručak. Vožnja kroz Srbiju i Hrvatsku sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Zagreb, glavni grad Hrvatske. Sa lokalnim vodičem obilazak najznačajnijih znamenitosti grada uključujući Donji i Gornji grad. Videćemo Predsedničku palatu, Trg Bana Jelačića – remek delo austrougarskog stila, crkvu Svetog Marka. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

Doručak. Transfer do aerodroma u Ljubljani ili Zagrebu u zavisnosti od leta. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz mini-busom ili kombijem visoke turističke klase po planu i programu
 • 18 noćenja u hotelima sa 4* u 1/2 sobama na bazi polupansiona
 • 1 noćenje u Portorožu u hotelu sa 3* u 1/2 sobama na bazi polupansiona
 • 2 noćenja u Plitvicama u apartmanima sa 3* u 1/2 i 1/3 sobama na bazi polupansiona
 • Ručak svakog dana po planu i programu
 • Sve ulaznice predviđene programom
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča tokom celog putovanja
 • Usluge lokalnih turističkih vodiča na lokalitetima i u gradovima navedenim u programu
 • Troškove puta i organizacije putovanja
 • Avionske karte
 • Međunarodno putno osiguranje
 • Dodatni transferi, aktivnosti i ekskurzije koji nisu navedeni programom
 • Krstarenje Dunavom u Beogradu – 10 evra po osobi
 • Bakšiš za vodiče
 • Individualni troškovi

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU: 780 EVRA ROK PRIJAVE: NAJMANJE 60 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.