Prokletije su planinski venac koji se pruža na području tri države: Crne Gore, Albanije i Srbije (deo Kosova i Metohije). Pripadaju velikom Dinarskom sistemu, koji se proteže od Slovenije do Albanije u dužini od 650 km. Najviši vrh Prokletija i ujedno celog Dinarskog sistema je Maja Jezerce (2694 mnv).

Prokletije ili na albanskom “Bjeshket e Nemuna”, što u prevodu znači proklete ili zabranjene planine, najbolje opisuje ovaj divlji krajolik Balkanskog poluostrva.

Plan puta:

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 12:00 časova. Putovanje kroz Srbiju i Crnu Goru sa usputnim pauzama radi odmora i graničnih formalnosti. Dolazak u Nacionalni park Prokletije u večernjim časovima. Smeštaj u katunima. Večera. Noćenje.

Rani doručak. Transfer terenskim vozilom kroz Vusanje do zaseoka Zarunice. Polazak na pešačku turu do prevoja Ćafa Borit, gde strmim terenom nastavljamo do Zla Kolate (2534 mnv), najvišeg vrha Crne Gore. U zavisnosti od vremenskih uslova moguće je popeti sve tri Kolate, (Dobra Kolata 2528, Zla Kolata 2534, Ravna Kolata 2556). Pauza za ručak na vrhu. U povratku, istom stazom do zaseoka Zarunice i terenskim vozilom do smeštaja. Staza ukupne dužine 20 km sa usponom od oko 1400 m zahteva srednji nivo fizičke spreme. Večera. Noćenje.

Doručak. Uspon na vrh Očnjak (2185 mnv), najatraktivniji vrh u dolini Grbaje. Stazom kroz šumu i preko sipara dolazi se do podnožja samog vrha. Završni deo uspona podrazumeva prelazak stenovitog terena sa mestimičnim osiguranjem u vidu sajli. Ukupna dužina staze je blizu 7 km sa ukupnim usponom oko 1000 m i zahteva visoku fizičku spretnost. Povratak sa vrha istom stazom kao u usponu. Kratak odmor, pakovanje opreme i polazak ka Srbiji. Dolazak u Srbiju u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

Detalji:

 • Prevoz kombijem/mini-busom turističke klase po programu,
 • Transfer terenskim vozilom drugog dana programa,
 • Dva noćenja sa doručkom u katunu,
 • Uspon na sve vrhove navedene programom,
 • Korišćenje neophodne tehničke opreme trećeg dana programa,
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča,
 • Usluge licenciranog planinskog vodiča,
 • Organizaciju i vođstvo puta.
 • Ostale obroke,
 • Boravišnu taksu – 1 € dnevno,
 • Ulaznicu za NP Prokletije – 3 € dnevno,
 • Putno zdravstveno osiguranje po želji (sa doplatom za ekstremne sportove),
 • Dodatne usluge u smeštaju,
 • Individualne troškove.

Planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili duksericu, rezervne pantalone, naočare, kapu, kremu za sunčanje, kupaći kostim, peškir. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Našu ponudu čine atraktivni katuni/kampovi u podnožju masiva. Od raspoloživosti kapaciteta u datom trenutku zavisi u kom kampu ćemo biti smešteni. Objekat „Eko Katun ROSI – Old Tower“ je smešten u Gusinju i raspolaže zajedničkim salonom, vrtom i terasom. Nudi restoran, poslugu u sobi, besplatan WiFi i recepciju koja radi non-stop. Privatan parking se može besplatno koristiti. Sobe imaju sopstveno kupatilo, a pojedine sobe takođe sadrže prostor za sedenje. U objektu „Eko Katun ROSI – Old Tower“ se služi kontinentalni doručak.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu  (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Za polazak iz Beograda, doplata od 30 evra po osobi u dinarskoj protivvrednosti. Prevoz iz Beograda se organizuje za grupu od minimum 6 putnika. Organizator zadržava pravo da, u slučaju nepredviđenih okolnosti, promeni plan i program puta, najkasnije dva dana pre početka putovanja. Broj mesta je ograničen.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.