Upoznajte Niš i okolinu. Doživite avanturu u predivnoj klisuri Jelašničke reke, koja je proglašena Parkom prirode I kategorije. Zbog prelepih predela, geomorfoloških osobina, prirodnih vrednosti, sa očuvanim ekosistemom i jedinstvenom florom i faunom, Jelašnička klisura čini jedinstven biodiverzitet i jedna je od najznačajnijih klisura na Balkanu.

Plan puta:

Polazak ispred hale “Čair” (kod biletarnice) u 09:00. Transfer do Jelašničke klisure. Upoznavanje sa timom, opremom i aktivnostima koje nas očekuju.

Iz samog centralnog dela klisure, gde se nalazi samo izletište i pećina gde su pronađeni praistorijski tragovi polazimo u višečasovnu avanturu.

U ovoj našoj maloj avanturi, koja je kružnog karaktera, videćete prelepu Jelašničku klisuru na jedan sasvim drugačiji način. Vodimo vas da vidite veliku i malu crkvu i Gradac. Ostaci pripadaju manjim utvrđenjima čije su posade štitile trasu rimskog puta koji je, kroz Jelašničku klisuru i preko Ploča, vodio na istok. Nekoliko grobova otkrivenih na mestu Carevo korito pripadaju manjim nekropolama uz ove fortifikacione objekte. Vodimo vas na pešačku turu da vidite stene, šupljine, potkapine i prozorce. Da uživate u geomorfološkim oblicima izbliza. Vodimo vas na mesta, gde pogled dopire do samog grebena Suve planine i Jelašnice, sela koje se ugnezdilo na kraju same klisure.

I za kraj ove male avanture, sledi nešto sasvim novo i nešto sasvim drugačije. Na okomitim stenama klisure, visokim i izazovnim, svako od vas moći će da proba tehniku spuštanja užetom niz stenu. Ova tehnika je u svetu alpinizma poznata kao tehnika abzajl. I ne samo to! Svako od vas moći će da se oproba i u sportskom penjanju. Zvuči zanimljivo? Pođite i probajte!

Cilj ovog programa je da se ljudima prikaže obilazak nekih poznatih znamenitosti, znamenitosti koje se zaboravljaju. Da se čovek vrati prirodi i da bude u njoj. Spojili smo turističku aktivnost sa egzotičnom destinacijom i napravilu pravu malu avanturu. Nakon završetka plana i programa, istim putem vraćamo se u Niš. Dolazak u Niš u popodnevnim časovima.

Detalji:

  • Prevoz,
  • Usluge licenciranih vodiča i pratioca,
  • Alpinističku opremu,
  • Troškove organizacije i vođstvo puta.
  • Hranu,
  • Individualne troškove.

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Cena ove avanture za decu do 12 godina je 1500 din.

Organizator putovanja je turistička agencija Nature Travel Office, licenca OTP 19/2023, izdata od Agencije za privredne registre od 10.03.2023. godine. Nature Travel Office osiguran je polisom osiguranja od odgovornosti turističkih agencija za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku br. 30000040045, osiguravača “MILENIJUM OSIGURANJE” A.D.O Beograd. Polisa važi od 13.02.2024. do 13.02.2025. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Nature Travel Office koji su sastavni deo prijave putovanja.