(ili jedrenje padobranom) je jedan od vazduhoplovnih sportova. To je takmičarski i rekreativni sport. Takođe, spada u ekstremne sportove. Jedrenje padobranom (glajderom) je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju. Ovaj sport se intenzivno razvija i širi u poslednjih petnaestak godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva prevelika finansijska sredstva, što je u današnje vreme nešto što se najmanje ima. Ta pristupačnost je laka i brza mogućnost samostalnog poletanja, ali zato i veliki rizik. Poletanje bez kvalitetne teoretske pripreme i praktične obuke, pod kontrolom instruktora, je velika šansa za nesreću. Zbog male brzine leta, svaka promena brzine vetra i turbulencija, mogu ugroziti bezbednost. Zato je dugotrajna i sistematska obuka jedini način, da se doživi i dugo uživa u jedrenju padobranom.

Let u tandemu s paraglajderom najlakši je, najbrži i najsigurniji način da se osećate slobodno kao ptica, da osetite slobodu i mir koji vam nudi priroda.

Dolina Niša, okružena planinskim lancima predstavlja idealan teren za ovu vrstu aktivnosti.

U letu u tandemu može da prisustvuje svako od 5 i više godina i prethodno iskustvo nije potrebno.
Maloletno lice može da leti tandem paraglajderom, ako je jedan od roditelja ili staratelj prisutan na poletanju.

Plan puta:

Okupljanje u centru Niške Banje. Transport do uzletišta Koritnik. Kratka obuka i probni let. U zavisnosti od vetra, let u proseku traje dvadesetak minuta. Nakon avanture, povratak u Nišku Banju. Kraj programa.

Detalji:

  • Prevoz
  • Let glajderom sa instruktorom
  • GoPro snimak leta
  • Hranu
  • Individualne troškove

Duboke patike ili planinarske cipele, tanku jaknu sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili duksericu, naočare, kremu za sunčanje. Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac. Ne zaboravite: fotoaparat i, kao i uvek, dobro raspoloženje!

Prva rata 50 % prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 15 dana pre početka putovanja po srednjem kursu AIK banke. Ovaj program je rađen na bazi 7 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 7 dana pre početka putovanja.

U tandemu može da leti svako stariji od 5 godina, bez prethodnog iskustva. Deca mlađa od 12 godina moraju da budu u pratnji roditelja.

Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.